Japonezii spun că România e ameninţată de foamete

Românii sunt europenii cei mai expuşi la foamete, iar pe plan global, se numără printre primele 12 populaţii ameninţate de criza alimentară, susţin analiştii Nomura, cea mai puternică agenţie de brokeraj şi consultanţă economică din Japonia.

95 afișări
Imaginea articolului Japonezii spun că România e ameninţată de foamete

Japonezii spun că România e ameninţată de foamete (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, neagă categoric posibilitatea: "Domnii de la Nomura să se uite în propria ogradă. Ar fi trebuit să treacă pe primul loc Japonia!", a declarat Rădulescu, pentru gândul.

Conform studiului intitulat "Europa va funcţiona - cu condiţia unor reforme structurale şi bancare", realizat de analişti Nomura şi ai agenţiei Llewellyn consulting şi publicat la începutul lunii martie, România va avea, în 2025, un Produs Intern Brut pe cap de locuitor mai mic decât Serbia, ţară deasupra căreia se situează în prezent, şi sensibil mai mic decât al Bulgariei. Belarus şi Kazahstan au început, deja, să "ne salute din mers", iar în 2025 vor avea PIB-uri/cap de locuitor mult peste Bulgaria şi comparabile cu ale Lituaniei, Estoniei şi Ungariei. Nomura şi Llewellyn îşi bazează analiza pe datele oficiale Eurostat.

În septembrie, tot Nomura a plasat România pe locul 12 în lume, din punct de vedere al vulnerabilităţii la criza alimentară. Asta, deşi ţara noastră ocupă locul 25 în lume din punctul de vedere al suprafeţei terenurilor arabile şi, teoretic, ar putea asigura hrana pentru 130 de milioane de oameni.

Bangladesh, Maroc, Algeria, Nigeria, Liban, Egipt, Sri Lanka, Sudan, Hong Kong, Azerbaidjan şi Angola ocupă primele locuri în topul foametei, întocmit de Nomura. Deşi Europa, în ansamblu, este serios ameninţată de criza alimentară, doar Bulgaria (locul 19), Ucraina (20), Letonia (23), Portugalia (26) şi Rusia (30) mai figurează în top 30 Nomura.

Citeşte mai multe despre expunerea la foamete a românilor pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici