Liderii europeni atribuie criza din Grecia speculatorilor, care sunt însă greu de identificat

Liderii europeni acuză speculatorii financiari pentru declanşarea crizei din Grecia şi deprecierea euro, dar identificarea lor este dificilă, din cauza mecanismelor complexe ale pieţei.

75 afișări
Imaginea articolului Liderii europeni atribuie criza din Grecia speculatorilor, care sunt însă greu de identificat

Liderii europeni atribuie criza din Grecia speculatorilor, care sunt însă greu de identificat (Imagine: Mediafax Foto)

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a alăturat grupului de critici, denunţând "zvonurile intolerabile" şi "speculaţiile iresponsabile" de pe pieţe, referitoare la un posibil faliment al Spaniei.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a declarat că "refuză să lase speculaţiile să destabilizeze după voie orice ţară".

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vrea să împiedice bursa să devină "terenul de joacă al speculatorilor", în timp ce cancelarul german Angela Merkel a evocat "o luptă a politicului cu pieţele".

În Franţa, preşedintele autorităţii de reglementare a pieţei bursiere, Jean-Pierre Jouyet, a declarat "război", vineri, celor care au avut un comportament incorect, pe care vrea să îi identifice cu ajutorul Direcţiei pentru informaţii interne.

"Indiferent dacă sunt bănci franceze sau străine, fonduri de investiţii din Paris, Berlin sau Londra, îi vom identifica, ancheta şi sancţiona pe cei vinovaţi", a spus Jouyet.

Reacţia scoate în evidenţă fondul problemei, faptul că, deşi toată lumea condamnă speculatorii, nimeni nu ştie cine sunt.

Comisarul pentru servicii financiare, Michel Barnier, a reiterat la rândul său intenţia de a identifica comportamentele incorecte.

Liderii europeni au luat deja măsuri pentru readucerea moralităţii şi transparenţei în sectorul financiar.

În decembrie, în UE urmează să intre în vigoare noi reguli privind funcţionarea agenţiilor de rating, în timp ce au loc încă negocieri referitoare la activitatea fondurilor de investiţii speculative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici