Livrările de gaze naturale din Rusia către Lituania via Belarus s-au redus cu 30%

Livrările de gaze naturale din Rusia către Lituania şi enclava rusă Kaliningrad, de la Marea Baltică via Belarus s-au redus cu 30%, a anunţat compania lituaniană de gaze naturale, Lietuvos Dujos.

16 afișări
Imaginea articolului Livrările de gaze naturale din Rusia către Lituania via Belarus s-au redus cu 30%

Livrările de gaze naturale din Rusia către Lituania via Belarus s-au redus cu 30% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Reducerea livrărilor de către partea bielorusă reprezintă aproximativ 30% din cererea Lituaniei şi a regiunii Kaliningrad", se arată într-un comunicat al Lietuvos Dujos. Scăderea volumului de gaze naturale a fost observată la ora 9:00 GMT.

Directorul general al Lietuvos Dujos, Viktoras Valentukevicius, a declarat la postul naţional de radio că nu a primit vreun avertisment din partea Belarusului.

Gazprom a redus miercuri exporturile de gaze naturale către Belarus cu 60%, din cauza unor dispute legate de datorii neplătite. Grupul a început luni să scadă livrările către fostul stat sovietic şi a indicat că limitarea ar putea ajunge la 85% în absenţa unui acord referitor la plata facturilor.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a dispus marţi întreruperea livrărilor de gaze ruseşti către Europa pe teritoriul ţării sale, acuzând Moscova că "umileşte poporul bielorus".

Cele două ţări îşi datorează una alteia câte aproximativ 200 de milioane de dolari, Belarus pentru gazele consumate, iar Rusia pentru tranzit.

Aproximativ 20% din gazele naturale ruseşti consumate în Europa trec prin conductele din Belarus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici