Majoritatea lanţurilor de hipermarketuri şi supermarketuri româneşti au intrat în insolvenţă

Lanţul PIC, aflat în proprietatea fraţilor Penescu, a anunţat luni că intrat la cerere în insolvenţă, după ce reţelele de magazine Spar şi Trident au trecut prin aceeaşi situaţie, iar Ivet Comprod, proprietarul lanţului Ethos, şi-a cerut insolvenţa, dar a mutat magazinele pe altă firmă.

326 afișări
Imaginea articolului Majoritatea lanţurilor de hipermarketuri şi supermarketuri româneşti au intrat în insolvenţă

Majoritatea lanţurilor de hipermarketuri şi supermarketuri româneşti au intrat în insolvenţă (Imagine: Cristi Vatau/Mediafax Foto)

Fără excepţie, toate lanţurile de supermarketuri cu proprietari români, au avut în anul 2009 probleme foarte mari, cauzate de criza economică.

"Factorii care au determinat intrarea în insolvenţă a lanţurilor multor supermarketuri şi hipermarketuri cu acţionariat românesc sunt multipli, ţinând cont atât de contextul macroeconomic şi al pieţei de retail, dar şi de situaţia specifică a fiecărei companii", a declarat agenţiei MEDIAFAX Andreea Mladin, Business Analyst în cadrul companiei Capital Partners.

Ea a adăugat că principalele motive ale falimentelor lanţurilor autohtone sunt investiţiile iniţiale ridicate, în active fixe şi stocuri, necesare în domeniul retail-ului, finanţate în principal prin intermediul creditelor bancare şi lipsa unei mase critice de magazine. Acestea s-au concretizat în datorii bancare şi comerciale semnificative.

"Puterea mai redusă de negociere, acumularea de stocuri, contracte cu furnizorii de mărfuri semnate la preţuri şi termene de plată pre-criză şi încheierea unor contracte de chirie multianuale la preţuri ridicate au condus la creşterea pasivelor. Toate acestea, corelate cu contracţia uşoară a pieţei, au creat probleme de capital de lucru, punând în acelaşi timp presiune pe marjele de profit", a adăugat Mladin.

Ultimul anunţ cu privire la insolvenţa unei reţele de magazine a fost făcut luni de lanţul PIC, controlat de fraţii Ilie şi Cornel Penescu. Deşi a trecut printr-un proces de restructurare, scăderea vânzărilor a continuat, iar datoriile faţă de creditori au urcat, astfel că acţionariatul PIC a decis intrarea în insolvenţă la cerere.

"Cele mai mari datorii sunt către furnizori. PIC a luat această hotărâre din cauza scăderii cererii pe piaţa internă şi a reducerii vânzărilor cu 30% în acest an, dar şi din cauza presiunilor din partea creditorilor", a afirmat Claudia Rusu, directorul de marketing al companiei PIC, controlată de fraţii Ilie şi Cornel Penescu.

Reţeaua de magazine PIC număra cinci unităţi în Piteşti, Craiova, Brăila, Oradea şi Călăraşi. În urma procesului de restructurare, acţionariatul a decis închiderea a trei unităţi, respectiv cele din Brăila, Oradea şi Călăraşi.

De asemenea, mai multe companii, printre care Tnuva şi Quadrant Amroq Beverages, îmbuteliatorul Pepsi în România, au cerut în lunile trecute insolvenţa firmei Ivet Comprod, care deţinea lanţul de magazine Ethos, dar Ion Şoloman, proprietarul Ivet, a transferat magazinele unei alte societaţi la care este acţionar.

"Atât Tnuva, cât şi Quadrant solicită insolvenţa unei firme care este deja în insolvenţă. Ivet Comprod nu mai deţine deja lanţul de magazine Ethos", declara pentru MEDIAFAX Ion Şoloman, care deţine 95% din Ivet Comprod.

Pe de altă parte, şi firmei Ivet Logistic, care, potrivit lui Şoloman, deţine acum lanţul de magazine, i s-a cerut insolvenţa de către firma M.G.F Grup, la începutul lunii septembrie a acestui an.

Lanţul Ethos, înfiinţat în anul 1996, are 26 de magazine, dintre care 10 în Bucureşti, iar celelalte în judeţele Argeş, Olt, Dâmboviţa, Prahova şi Călăraşi.

Prima reţea autohtonă de supermarketuri care a intrat în insolvenţă la cerere a fost Spar, franciză deţinută în România de fraţii Ioan şi Floare Cuc.

Spar a deschis primul magazin în anul 2006, la Arad, pentru ca în 2009 reţeaua să ajungă la 21 de unităţi la nivel naţional.

La începutul anului, lanţul a închis magazinul de la Târgu Mureş, singurul hypermarket pe care îl deţinea.

Şi Trident, companie deţinută de Constantin Mateescu, a fost nevoită să ceara insolvenţa în a doua parte a acestui an.

După ce a închis două unităţi în 2009, lanţul Trident mai operează două hipermarketuri la Deva şi Sfantu Gheorghe şi două supermarketuri la Sibiu şi Mediaş.

Şi reţeaua de supermarketuri Primăvara, deţinută de Ion Avram, a închis în vara acestui an unul dintre cele nouă magazine, respectiv cel din centrul comercial Euromall din Piteşti.

(Liviu Iancu; liviu.iancu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici