Ministrul Anton de la Energie estimează: Dacă extragem gazele din Marea Neagră, vom ajunge primul producător de gaze din UE

Anton Anton, ministrul Energiei, a susţinut, luni, că România trebuie să devină un hub de gaze naturale, în condiţiile în care este producător şi poate deveni chiar cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană (UE).

275 afișări
Imaginea articolului Ministrul Anton de la Energie estimează: Dacă extragem gazele din Marea Neagră, vom ajunge primul producător de gaze din UE

Ministrul Anton de la Energie estimează: Dacă extragem gazele din Marea Neagră, vom ajunge primul producător de gaze din UE

Din statisticile europene s-ar părea că, în vreo câţiva ani de zile, dacă noi extragem gazele din Marea Neagră, vom ajunge primul producător de gaze din Uniunea Europeană, după Brexit. Se pare. Mi-aş dori lucrul acesta. (...) În niciun caz, România nu poate fi o concurenţă pentru gazul rusesc. Ca ordin de mărime, producţia noastră este cu cel puţin un ordin de mărime mai mică decât cea a Rusiei. Atunci, noi trebuie să avem grijă ca, în regiune, să fim un factor de stabilitate şi de echilibru, şi, de ce nu, să fim un hub de gaze”, a afirmat Anton Anton, în cadrul conferinţei „Profit Energy.forum”.

Ministru Energiei a menţionat că este nevoie ca România să devină un hub de gaze în condiţiile în care Ungaria, Bulgaria şi Turcia se declară fiecare hub de gaze, deşi niciunul nu este producător de gaze.

Tot relativ la gaxele extrase din Marea Neagră, ministrul Energiei a menţionat că România trebuie să se gândească cum le introduce în sistemul european, în condiţiile în care BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria) i se pare o poveste frumoasă, o poveste de succes şi poate deveni o soluţie.

„Şantierul BRUA este în grafic. Mai mult, tot la BRUA se racordează şi conductele care au aprobare de la Marea Neagră. Dacă am avea, un surplus extraordinar de gaze, România este conectată de toată lumea: Serbia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina, Moldova. Acestea sunt conexiuni bidirecţionale, cu ajutor acestor conexiuni, România poate să importe şi să exporte gaze”, a detaliat Anton Anton.

De asemenea, ministrul Energiei a reamintit că Transgaz a cumpărat Moldogaz, compania similară din Republica Moldova, aceasta fiind o altă conexiune facilă.

Oficialul de la Energie a mai susţinut că de gaze ar putea beneficia şi agricultura, datorită îngrăşămintelor produse de combinatele de profil.

„Avem patru sau şase combinate care ar putea să funcţioneze, dacă ar avea gaz, cu un minim de investiţii, care creşte, pe măsură ce ele stau. 2,5 miliarde de metri cubi ar putea consuma. Iată că am putea să utilizăm gazele din Marea Neagră. Am putea chiar să discutăm cu investitorii, cei care vor extrage gazele din Marea Neagră şi să încercăm împreună cu ei să atragem pentru nişte investitori în nişte combinate îngrăşămite chimice”, a mai spus Anton Anton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici