- Home
- Economic
- (18.10.2017, 22:59)
- , Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Finanţelor anunţă că va fi introdusă o taxă de solidaritate de 2%, din 2018: "Există o directivă europeană care ne obligă”. Cine o va plăti/ Impozitul pe venituri va scădea de la 16% la 10%, dar vor fi taxate şi salariile mici
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat miercuri seara că, de anul viitor, angajatorii vor plăti 2% la bugetul statului, o taxă raportată la fondul de salarii, "să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat”. El a justificat această măsură prin faptul că există o directivă UE obligatorie în acest sens.
Urmărește
8076 afișări
„Va mai fi o taxă, în principiu o vom numi taxă de solidaritate, în principiu aşa se discută, trebuie să vedem exact care va fi decizia finală, de 2% care va reveni angajatorului”, a declarat Mişa, la Antena 3.
El a precizat că această taxă „este prevăzută la nivelul Comisiei Europene, nu e o taxă nouă pe care o instituie Guvernul”.
„Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii. Această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă (...) Este o directiva europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă. Nu numai mediului privat, ci si sistemului public. 0,25 este valoarea exactă a taxei. Taxa o plăteşte angajatorul la fondul de salarii. Au fost foarte multe discuţii cu sindicatele care spuneau: domne, nu va rămâne nicio responsabilitate în sarcina angajatorului. Dacă el trebuie să plătească pentru angajat, dar nu va fi responsabil din acest punct de vedere, va crea o problemă angajatului în sine. Lăsaţi taxe şi la nivelul angajatorului astfel încât să vă puteţi îndrepta asupra lui, să puteţi realiza ulterior nişte măsuri de coerciţie pentru a putea răspunde faţă de bugetul de stat pentru neplata acelei sume. Şi am zis ok, transferăm o parte din aceste contribuţii şi la nivelul angajatorului să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat”, a explicat Mişa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Helmuth Duckadam, fostul mare portar denumit „Eroul de la Sevilla”, a murit la vârsta de 65 de ani
-
Liderul opoziţiei georgiene, arestat după a patra noapte de proteste
-
Termoenergetica: Furnizarea agentului termic în sectoarele 4 şi 5 din Capitală rămâne deficitară
-
Războiul din Ucraina, ziua 1013. Rusia a folosit peste 60 de rachete nord-coreene în atacurile asupra Ucrainei, potrivit informaţiilor militare / Olaf Scholz reafirmă suportul Germaniei pentru Ucraina cu un pachet militar de 650 milioane de euro / SUA exclude posibilitatea returnării armelor nucleare în Ucraina / Ofensiva din noiembrie a Rusiei: 347 rachete şi peste 2.500 de drone
El a insistat ca această taxă „nu poate să însemne o taxă în plus sau o creştere salarială. „E o taxă ce se aplică la fondul de salariu, care nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii”, a spus ministrul.
La sfârşitul lunii iunie, Cabinetul Tudose intenţiona să introducă tot o taxă de solidaritate, dar care era prevăzută pentru cei cu venituri de peste zece salarii minime pe economie, bani urmând să ajungă la bugetul pentru Sănătate.
Mişa: Impozitul pe venituri va scădea de la 16% la 10%, dar renunţăm la netaxarea salariilor mici
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat miercuri că din 2018 va scădea impozitul „pe absolut toate veniturile”, de la 16% la 10%, însă Guvernul renunţă la măsura de neimpozitare a salariilor sub 2.000 de lei.
„De anul viitor, impozitul va scădea de la 16% la 10% pentru absolut toate veniturile, dar neimpozitarea salariilor de până la 2.000 de lei nu va mai fi implementată în această perioadă şi până la sfârşitul anului. Guvernul îşi menţine, totodată, decizia de a transfera contribuţiile sociale integral de la angajator la angajat”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Antena 3.
Ministrul Finanţelor a menţionat, însă, că pentru categoriile de muncă clasele I şi a II-a angajatorul va avea în continuare obligaţia să plătească contribuţiile. „Rămâne în continuare obligativitatea ca angajatorul să declare la stat suma reprezentând contribuţiile angajatului, angajatul nu are nicio obligaţie în plus”, a precizat Ionuţ Mişa.
De asemenea, se vor reduce contribuţiile sociale, de la 39% la 35%.
Întrebat dacă sunt pregătite firmele pentru transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, ministrul a răspuns: „Da, eu nu cred că este vreo problemă din acest punct de vedere, termenul se ştia de mult timp, măsura era prevăzută în programul de guvernare”.
În aceeaşi emisiune, ministrul Finanţelor a mai anunţat că angajatorii vor plăti o taxă de solidaritate de 2% din fondul de salarii. „Este o taxă reglementată şi printr-o directivă europeană, pe care o plăteşte angajatorul la fondul de salarii. Este o directivă europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă (...) O plăteşte angajatorul la fondul de salarii, să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat”, a spus Ionuţ Mişa.
Oficialul a insistat că această taxă „se aplică la fondul de salariu, care nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii”.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri parlamentare 2024. 99% dintre voturi au fost numărate. PSD – 22,32%; AUR – 18,30%
Citește pe www.zf.ro: Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Democrativa PSD-PNL lasă România pe minus. Comisia Europeană estimează un deficit bugetar de 8% la final de 2024
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe