Ministrul Finanţelor: Nerespectarea termenelor din strategia privind achiziţiile ar duce la suspendarea plăţilor UE

Sistemul achiziţiilor publice necesită o "reformă profundă", care depinde de eforturile celor 18 instituţii cu responsabilităţi în domeniu, iar nerespectarea angajamentelor asumate de autorităţi în această privinţă ar duce la suspendarea plăţilor UE,a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dana Dragu.

324 afișări
Imaginea articolului Ministrul Finanţelor: Nerespectarea termenelor din strategia privind achiziţiile ar duce la suspendarea plăţilor UE

Ministrul Finanţelor: Nerespectarea termenelor din strategia privind achiziţiile ar duce la suspendarea plăţilor UE (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Achiziţiile publice trebuie să devină un instrument de creştere economică. De aceea este extrem de importantă respectarea termenelor asumate prin planul de acţiune aferent Strategiei naţionale de reformă în achiziţii publice. Abaterea de la acestea poate conduce la suspendarea plăţilor pe toate programele cu finanţare europeană", a spus Dragu la o conferinţă organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană pe tema licitaţiilor publice.

Ea a adăugat că este foarte important ca achiziţiile să nu mai reprezinte un blocaj în cheltuirea fondurilor publice, ci o modalitate transparentă de atribuire a contractelor în condiţiile unei concurenţe reale.

"Este necesar un efort comun din partea mai multor instituţii pentru realizarea unei reforme profunde în acest domeniu. Acum există 18 instituţii responsabile pentru ca sistemul să se reformeze, de la ANAP până la Curtea de Conturi. De aceea este nevoie de un efort comun şi de un dialog permanent între instituţiile cheie", a spus Dragu.

Potrivit ministrului, un sfert dintre proceduri au o durată medie de sub 53 de zile, iar jumătate durează în medie sub 72 de zile. Cele mai multe autorităţi contractante sunt din domeniul administraţiilor locale (20% din total), urmate de cele din sănătate (18%) şi de servicii publice (7%).

Strategia naţională de reformă în achiziţii publice, aprobată în octombrie de Guvern, prevede o serie de măsuri pentru perioada 2015 - 2016 cu efecte pentru întreaga perioadă de programare bugetară 2014 - 2020. Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, aflată în subordinea Ministerului Finanţelor, este responsabilă pentru implementarea strategiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici