Ministrul Finanţelor se spală pe mâini de problema creşterii inflaţiei: Are cauze exogene sferei de răspundere a Guvernului sau a BNR

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple, că inflaţia creşte din „cauze exogene sferei de răspundere a Guvernului sau a BNR”, principalul motiv fiind creşterea preţurilor mărfurilor nealimentare.

12869 afișări
Imaginea articolului Ministrul Finanţelor se spală pe mâini de problema creşterii inflaţiei: Are cauze exogene sferei de răspundere a Guvernului sau a BNR

Teodorovic se spală pe mâini de creşterea inflaţieii: Are cauze exogene sferei de răspundere a Guvernului sau a BNR

„Chiar dacă în luna iulie am asistat la un proces de deflaţie, şi chiar dacă oficialii BNR au confirmat că pe ultimul trimestru inflaţia va scădea intrând în ţinta de 3,5% setată pentru sfârşitul anului, realitatea este că nu e pentru dată când dovediţi că nu înţelegeţi fenomenul economic. Rata inflaţiei de 5,1% are un puternic caracter statistic. Rata inflaţiei în luna august 2018 este afectată de efectul de bază foarte mare, doarece în luna august 2017 indicele preţurilor avea o valoare redusă subunitară”, a declarat Eugen Teodorovici, la dezbaterea moţiunii simple intitulată „Tripleta Dăncilă-Vâlcov-Teodorovici sugrumă administraţia publică locală din România”.

Acesta a adăugat că inflaţia va scădea „semnificativ” începând cu luna octombrie şi că inflaţia creşte din cauze „exogene sferei de răspundere a Guvernului şi a BNR”.

„Conform INS, în august 2018 preţurile au crescut faţă de decembrie 2017 cu doar aproximativ 2,22%, inflaţia va scădea semnificativ începând cu luna octombrie, atunci când indicele de bază fixă va deveni supraunitar şi va ajunge şi la valoarea prognozată de BNR de 3,5%. Aşa cum preciza şi BNR, creşterea inflaţiei are cauze exogene sferei de răspundere a Guvernului sau a Băncii Naţionale, iar cele mai mari creşteri provin din creşterea preţurilor mărfurilor nealimentare. Astfel, în august 2018, faţă de august 2017, preţurile au crescut la combustibil cui 16%, la energia electrică cu 7%, la gaze cu 16,4%”, a punctat Teodorovici.

Camera Deputaţilor dezbate şi votează, în plenul de miercuri, moţiunea simplă „Tripleta Dăncilă-Vâlcov-Teodorovici sugrumă administraţia publică locală din România” prin care liberalii îi cer ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, să adopte de urgenţă un set de nouă măsuri şi să-l dea afară pe Darius Vâlcov de la conducerea MFP.

Liberalii îi mai cer ministrului Eugen Teodorovici să-şi îndeplinească prerogativele de ministru al Finanţelor şi să nu se mai comporte ca o „vedetă de televiziune”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici