Moody's a retrogradat ratingul Nokia cu o treptă, la "Baa3", cu perspectivă negativă

Moody’s a retrogradat luni ratingul Nokia pentru datoriile pe termen lung cu o treaptă, la nivelul "Baa3", cu perspectivă negativă, din cauza declinului puternic, cu 16%, al vânzărilor de telefoane mobile din primul trimestru, care a provocat o scădere de 35% a veniturilor grupului finlandez.

177 afișări
Imaginea articolului Moody's a retrogradat ratingul Nokia cu o treptă, la "Baa3", cu perspectivă negativă

Moody's a retrogradat ratingul Nokia cu o treptă, la "Baa3", cu perspectivă negativă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ratingul datoriilor pe termen scurt a fost revizuit de la "Prime-2" la "Prime-3", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Moody’s consideră că problemele structurale cu care se confruntă Nokia pe segmentul telefoanelor mobile nu sunt uşor de rezolvat, cum ar fi creşterea cotei de piaţă înregistrată de producătorii de produse ieftine sau promoţiile oferite de operatorii chinezi.

Declinul puternic al vânzărilor este în mod special un motiv de îngrijorare, având în vedere că divizia de telefoane mobile a Nokia a fost anul trecut principalul generator de venituri pentru grupul finlandez, cu o contribuţie de 1,5 miliarde de euro la profitul operaţional de 1,8 miliarde de euro.

În plus, tranziţia Nokia de la telefoanele cu sistem de operare Symbian la cele cu sistemul Lumia al Windows este mai dificilă decât s-a estimat.

Vânzările de telefoane dotate cu Symbian scad foarte rapid, în timp ce vânzările aparatelor cu sistem Lumia au o creştere lentă.

Ratingul "Baa3" reflectă aşteptările Moody’s ca telefoanele cu sistem Lumia să fie acceptate de piaţă în acest an cu ajutorul preţurilor şi al marketingului, urmând să ajungă pe locul al treilea pe segmentul smartphone, după Android (Google) şi iOS (Apple).

Moody’s se aşteaptă la continuarea presiunilor asupra marjelor Nokia pe segmentul telefoanelor mobile şi al smartphone-urile ieftine.

Din acest motiv, dependenţa Nokia de aparatele Smart va creşte, iar diversificarea veniturilor grupului va scădea, se arată în comunicat.

Agenţia notează însă că Nokia are o structură solidă a lichidităţilor şi capitalului. Grupul finlandez a încheiat primul trimestru cu lichidităţi de 4,9 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici