Moody's: Măsurile de austeritate bugetară din Europa ameninţă creşterea economică şi ratingurile

Măsurile de austeritate bugetară adoptate de mai multe state europene ameninţă creşterea economică pe termen scurt şi ratingurile acestor ţări, potrivit unui studiu al agenţiei de evaluare financiară Moody's.

15 afișări
Imaginea articolului Moody's: Măsurile de austeritate bugetară din Europa ameninţă creşterea economică şi ratingurile

Moody's: Măsurile de austeritate bugetară din Europa ameninţă creşterea economică şi ratingurile (Imagine: Mediafax Foto)

"Moody's apreciază că temerile legate de creşterea economică, în contextul necesităţii de a menţine măsuri stricte timp de mai mulţi ani, reprezintă un risc pentru ratingurile statelor. Situaţia caracterizează în special Europa, unde creşterea va fi mai slabă decât în restul lumii", menţionează studiul semestrial "European Sovereign Outlook".

Îngrijorările referitoare la evoluţia economiilor europene au determinat deja Moody's să retrogradeze calificativele Greciei, Portugaliei, Spaniei, Irlandei şi Ungariei.

Aceste temeri pot influenţa, dar într-o mai mică măsură, ratingurile Franţei, Germaniei şi Marii Britanii. Cele trei state au, în prezent, cel mai bun calificativ posibil, "AAA". Moody's a avertizat săptămâna trecută că aceste ţări riscă să-şi piardă ratingurile din cauza dificultăţilor bugetare.

Agenţia aminteşte că multe state vor menţine măsurile de austeritate până în 2013.

Într-un raport separat (Perspectiva săptămânală a creditului) agenţia apreciază că zona euro "nu a găsit calea spre o creştere sustenabilă, iar incertitudinile economice umbresc perspectivele economice pentru viitorul apropiat". Moody's se aşteaptă ca revenirea economică a uniunii monetare să se oprească până la sfârştul acestui an, din cauza exporturilor mai reduse şi a înăspririi fiscalităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici