Moralul investitorilor germani, mai puţin pesimist decât aşteptările - ZEW

Sentimentul investitorilor germani a fost mai puţin pesimist decât aşteptările în octombrie, chiar dacă viziunea asupra situaţiei economice actuale a lăsat puţin loc pentru optimism, după o cădere a încrederii în luna precedentă. scrie Reuters.

142 afișări
Imaginea articolului Moralul investitorilor germani, mai puţin pesimist decât aşteptările - ZEW

Institutul de cercetare economică ZEW a anunţat marţi că indicele său de sentiment economic a crescut uşor în octombrie, până la -59,2, de la -61,9 în septembrie, depăşind previziunile analiştilor intervievaţi de Reuters, care estimau o valoare de -65,7.

În schimb, indicele condiţiilor actuale a scăzut cu 11,7 puncte în octombrie, până la o valoare de -72,2.

Limitările de preţ anunţate pentru gaze şi electricitate contribuie la stabilizarea sentimentului, a declarat analistul Dekabank Andreas Scheuerle, dar faptul că acestea nu au intrat încă în vigoare explică deteriorarea modului în care este evaluată situaţia economică.

Pe baza unei propuneri a unei comisii de experţi, guvernul german va acorda în acest an gospodăriilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii o plată unică în valoare de o lună de factură la gaz, urmând ca din martie să impună un mecanism de limitare a preţurilor.

Dar, în general, "perspectivele economice s-au deteriorat din nou", a declarat preşedintele ZEW, Achim Wambach, care a avertizat că probabilitatea ca produsul intern brut să scadă în următoarele şase luni a crescut considerabil, un sentiment împărtăşit de analişti.

"În pofida frânei preţului la gaze, criza energetică nu a ieşit din discuţie, iar situaţia globală este gravă", a declarat Alexander Krueger, economist-şef la banca privată Hauck Aufhaeuser Lampe, care a adăugat: "Economia se află pe un curs de recesiune".

În previziunile sale publicate luna aceasta, guvernul german prevede o creştere economică de 1,4% în acest an şi o contracţie de 0,4% anul viitor.

Indicatorii ZEW privind sentimentul şi evaluarea condiţiilor actuale din zona euro au reflectat situaţia din Germania, sentimentul crescând uşor în octombrie, iar indicatorul de situaţie scăzând puternic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici