Motorul Europei s-a gripat: Germania, în recesiune după două trimestre negative

Ruth Brand, preşedintele Destatis, a precizat: „PIB-ul a alunecat deja în zona negativă la sfârşitul anului 2022”.

862 afișări
Imaginea articolului Motorul Europei s-a gripat: Germania, în recesiune după două trimestre negative

Motorul Europei s-a gripat: Germania, în recesiune după două trimestre negative

 

Economia germană, cea mai puternică de pe continent, fapt care i-a atras supranumele de „motorul Europei”, a intrat în recesiune în timpul iernii, produsul intern brut a scăzut cu 0,3% în primele trei luni ale anului comparativ cu trimestrul precedent.

Cifrele au fost comunicate de Oficiul Federal de Statistică Destatis. Într-o estimare iniţială, autoritatea şi-a asumat încă o dată o stagnare a tendinţei economice pentru primul trimestru.

„După ce PIB-ul a alunecat deja în teritoriu negativ la sfârşitul anului 2022, economia germană a înregistrat astfel două trimestre negative la rând”, spune Ruth Brand, preşedintele Destatis.

Dacă producţia economică scade timp de două trimestre consecutive, economiştii vorbesc despre o recesiune tehnică. Asta nu înseamnă, totuşi, că întregul an este rău.

Iarna blândă din Germania a anulat scenariile cele mai pesimite, cum ar fi fost lipsa de gaze, care ar fi lăsat cicatrici adânci asupra economiei.

Consumul privat nu a reuşit să susţină economia în faţa ratelor ridicate ale inflaţiei. Potrivit noilor date, gospodăriile private au cheltuit mai puţin pentru alimente şi băuturi, îmbrăcăminte, încălţăminte şi mobilier în primul trimestru al anului 2023 decât în ​​trimestrul precedent.

Pentru consumatori, inflaţia ridicată este o provocare, deoarece le erodează puterea de cumpărare. Deşi tendinţa de creştere a preţurilor s-a slăbit recent, rata anuală a inflaţiei de 7,2%, înregistrată în aprilie, a fost încă relativ ridicată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici