Nabucco nu ar fi viabil fără includerea Iranului pe lista de furnizori - oficial iranian

Proiectul gazoductului Nabucco nu ar fi viabil din punct de vedere economic dacă nu ar transporta şi gaz iranian, consideră un oficial al companiei naţionale de petrol şi gaze din Iran, citat marţi de presa locală.

13 afișări
Imaginea articolului Nabucco nu ar fi viabil fără includerea Iranului pe lista de furnizori - oficial iranian

Nabucco nu ar fi viabil fără includerea Iranului pe lista de furnizori - oficial iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fără gazul iranian, gazoductul Nabucco nu este economic. Construcţia Nabucco ar fi logică din punct de vedere economic dacă s-ar bucura de atenţia unor furnizori remarcabili de gaze pe termen lung, inclusiv Iran", a declarat directorul general adjunct al Companiei Naţionale de Petrol din Iran (NIOC), Hojatollah Ghanimifard, citat de ziarul Resalat.

Premierii din România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia au semnat, luni, acordul interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabucco.

Prim-ministrul turc, Tayyip Erdogan, a declarat că doreşte ca gazoductul să transporte şi gaz iranian, în pofida obiecţiilor Statelor Unite, care susţin proiectul Nabucco, al cărui principal obiectiv este reducerea dependenţei Europei de gazul rusesc.

Nabucco nu a obţinut încă vreun angajament concret privind furnizarea de gaze naturale.

Consorţiul Nabucco, din care face parte şi compania românească Transgaz, consideră că pricnipalii furnizori ai gazoductului vor fi Egiptul şi Azerbaijanul, însă nu exclude participarea Rusiei şi Turkmenistanului.

Iranul controlează 16% din rezervele de gaze naturale la nivel mondial, însă nu are în derulare niciun acord major de export, din cauza sancţiunilor aplicate de Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici