Nica: Se doreşte ca "Prima Casă" să se refere la locuinţe nou construite

Vicepremierul Dan Nica a declarat, marţi, după şedinţa coaliţiei, că se doreşte ca programul "Prima Casă" să se refere, în principal, la locuinţe nou construite, astfel încât să se obţină un efect multiplicator în economie.

10 afișări
Imaginea articolului Nica: Se doreşte ca "Prima Casă" să se refere la locuinţe nou construite

Nica: Se doreşte ca "Prima Casă" să se refere la locuinţe nou construite (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Nica a vorbit, totodată, de necesitatea de avea mai multe locuinţe sociale.

El a apreciat că programul Prima Casă este unul foarte bun, dar a arătat că acest program va trebui să rezolve o componentă - în cadrul său sau într-un program separat - care să vizeze construcţia de locuinţe sociale pentru tinerii cu posibilităţi financiare modeste.

El a arătat că şi acest program – destinat locuinţelor sociale - creează un efect multimplicator în economie pentru că va echivala cu alocarea de resurse financiare către industria construcţiilor, ceea ce înseamnă locuri de muncă, precum şi o modalitate de scădere a şomajului şi de stabilizarea veniturilor.

Nica a admis, însă, că nu se poate exclude posibilitatea achiziţionării unei locuinţe prin programul Prima Casă din fondul locativ existent, în situaţia în care aceasta este mai ieftină.

Vicepremierul a adăugat că discuţiile cu băncile au fost finalizate şi că acestea au avut, dintr-un anumit punct de vedere, o atitudine pozitivă, inclusiv în ceea ce priveşte oferta şi dobânzile cu care vor veni în acest program.

Nica a mai spus că, din punctul său de vedere, dobânzile băncilor încă sunt mari pentru o familie tânără, iar condiţiile de a avea venituri lunare de circa 1.000 de euro sunt restrictive şi a pledat pentru a abordare mai flexibilă.

Băncile vor institui şi reînnoi, în favoarea statului, un drept de ipotecă de rangul I asupra locuinţelor contractate cu garanţia statului prin programul "Prima Casă", pe întreaga durată a contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a casei pe o perioadă de cinci ani.

"Asupra imobilelor achiziționate în cadrul programului «Prima Casă», băncile instituie și reînnoiesc în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicția de vânzare a locuinței pe o perioadă de 5 ani", se arată în ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea programului, adoptată, miercuri, de Guvern.

Conform actului normativ, beneficiarii programului "Prima Casă" sunt persoane fizice care, la data intrării în vigoare a ordonanței, nu dețin în comun sau individual, împreună cu soții lor sau cu alte persoane, în proprietate o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită, și nici nu au în derulare un credit ipotecar. Ordonanţa a intrat în vigoare joi, 4 iunie.

Plafonul anual al garanțiilor care pot fi astfel emise, condițiile de acordare a acestora și de eligibilitate a băncilor și a persoanelor fizice beneficiare ale programului, precum și regulile de gestionare a garanțiilor vor fi stabilite prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, în termen de 15 zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici