O criză a gazului ar putea izbucni între Rusia şi Turkmenistan

O nouă criză a gazului rusesc riscă să izbucnească, de această dată între Rusia şi Turkmenistan, scriu mai multe cotidiene ruse, după ce autorităţile turkmene au acuzat compania rusă Gazprom că ar fi la originea unei explozii la un gazoduct turkmen.

45 afișări
Imaginea articolului O criză a gazului ar putea izbucni între Rusia şi Turkmenistan

O criză a gazului ar putea izbucni între Rusia şi Turkmenistan

"Rusia ar putea să se lanseze într-un nou război al gazului, de această dată pe frontul sud-oriental, cu Turkmenistanul", potrivit cotidianului Kommersant.

Ministerul Afacerilor Externe din Turkmenistan a acuzat joi compania rusă Gazprom că a redus brusc volumul de gaz pompat cu "90 la sută", fără să avertizeze în prealabil compania Turkmengaz, potrivit Kommersant, provocând astfel o explozie la gazoduct.

"Gazprom le-a cerut turkmenilor în timpul acestei săptămâni să reducă livrările, refuzând să precizeze volumul redus, dar explicând că Ucraina, principalul utilizator al gazului turkmen, a diminuat achiziţiile sale de la Gazprom, din cauza crizei economice", scrie cotidianul rusesc.

"Astfel, Rusia a decis să folosească aceaşi armă cu Turkmenistanul pe care a folosit-o în războiul gazelor cu Ucraina", dezvăluie cotidianul.

În ianuarie, un conflict al gazelor a avut loc între Moscova şi Kiev, privând o mare parte a Europei de gaze ruseşti. O altă dispută a opus cele două ţări în 2006.

"Decizia turkmenilor de a lega accidentul cu reducerea aprovizionărilor cu gaz este, în mod evident, provocată de situaţia politică", scrie la rândul său Vremia Novostiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici