OMV Petrom şi Romgaz au depus declaraţia de comercialitate pentru perimetrul Neptun Deep

OMV Petrom şi Romgaz au depus declaraţia de comercialitate pentru perimetrul Neptun Deep la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, au precizat surse din piaţă, citate de Ziarul Financiar.

3334 afișări
Imaginea articolului OMV Petrom şi Romgaz au depus declaraţia de comercialitate pentru perimetrul Neptun Deep

Declaraţia este importantă în tot procesul pentru luarea unei decizii finale de investiţii, atestând rentabilitatea economică a proiectului.

„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declaraţiei de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declaraţia de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiţie şi începerii dezvoltării. Investiţia totală a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimată la până 4 miliarde de euro. În contextul îndeplinirii tuturor paşilor procedurali, decizia finală de investiţie este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producţie de gaze pentru începutul anului 2027”, au declarat reprezentanţii OMV Petrom.

În cadrul conferinţei ZF Energie de luni, Răzvan Nicolecu, membru în consiliul de supraveghere al OMV Petrom, a precizat că nu decizia finală de investiţie este importantă, care este o procedură internă a companiei, ci decizia de declarare a comercialităţii zăcământului. „Din acest moment, încep să curgă termenele, şi se intră în noua fază, de exploatare”.

Din 2008, OMV Petrom alături de americanii de la ExxonMobil au început dezvoltarea blocului Neptun Deep din Marea Neagră, până în 2016 peste 1,5 miliarde de euro fiind investite în operaţiuni de explorare la mare adâncime. În 2018 însă, statul român a decis modificarea Legii Offshore, lucru care ulterior a dus la blocarea proiectului şi exitul americanilor din Neptun Deep. În prezent, participaţia de 50% pe care o aveau americanii este deţinută de Romgaz, compania naţională de gaz, după o tranzacţie de 1 mld. $. Potrivit informaţiilor existente, blocul Neptun Deep ar avea rezerve de 80 de miliarde de metri cubi. Întreaga zonă economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici