OPEC decide o reducere masivă a producţiei, aşteaptă aprobarea Rusiei

OPEC a decis asupra unei reduceri majore a producţiei, pentru a sprijini preţul petrolului, deschizând calea pentru discuţii de criză cu Rusia, care trebuie să fie de acord cu planul, relatează CNBC.

292 afișări
Imaginea articolului OPEC decide o reducere masivă a producţiei, aşteaptă aprobarea Rusiei

OPEC decide o reducere masivă a producţiei, aşteaptă aprobarea Rusiei

Grupul celor 14 producători, condus de Arabia Saudită, a decis joi să reducă producţia cu 1,5 milioane de barili pe zi (bpd) în al doilea trimestru al anului.

Reducerea propusă este condiţionată de aprobarea Rusiei, iar piaţa energiei îşi va îndrepta atenţia reuniunii OPEC + de vineri.

Rusia nu a părut prea dornică să reducă producţia în ultimele săptămâni, analiştii presupunând că Moscova este mai degrabă în favoarea unei extinderi a preioadei în care se menţine actualul nivel al reducerilor, în loc de o reducere suplimentară.

Preţul petrolului Brent a scăzut sub nivelul de 50 de dolari, cu 2,4%, la 49,93 dolari/baril, în timp ce US Texas West Intermediate a scăzut cu 88 de cenţi, sau 1,88%, la 45,90 dolari pe baril.

Vorbind la scurt timp după şedinţa OPEC de joi, ministrul iranian al petrolului Bijan Zanganeh a declarat că Teheranul va rămâne scutit de reducerea propusă.

Producătorii OPEC şi non-OPEC s-au angajat pentru prima dată să reducă producţia de petrol în 2016, în efortul de a consolida preţurile, acordul intrând în vigoare în ianuarie 2017. În decembrie 2019, acesta a fost prelungit şi alianţa a fost de acord să reducă producţia de petrol cu ​​aproximativ 1,7 milioane de barili pe zi. Arabia Saudită a ales apoi să-şi reducă propria producţie în mod voluntar cu 400.000 barili pe zi, suplimentar timp de trei luni, în cazul în care restul membrilor îşi respectă angajamentele.

În februarie, comitetul tehnic mixt al OPEC a recomandat o reducere a producţiei de petrol de 600.000 de barili pe zi şi o prelungire a reducerilor până la sfârşitul anului 2020.

Rusia a declarat la acel moment că nu a decis încă să aprobe reducerile suplimentare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
opec,
petrol,
producţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici