Opt firme care formau un cartel pe piaţa bateriilor auto, bune de plată. La cât se ridică valoarea amenzilor date de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a sancţionat opt companii de pe piaţa de acumulatori auto - un producător şi şapte distribuitori - cu amenzi în valoare totală de 545.439 de lei (aproximativ 120.000 de euro), se arată într-un comunicat transmis luni de Consiliu.

1587 afișări
Imaginea articolului Opt firme care formau un cartel pe piaţa bateriilor auto, bune de plată. La cât se ridică valoarea amenzilor date de Consiliul Concurenţei

Opt firme care formau un cartel pe piaţa bateriilor auto, bune de plată. La cât se ridică valoarea amenzilor date de Consiliul Concurenţei

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei având ca obiect încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pentru stabilirea preţului de revânzare a produselor şi împărţirea pieţelor de desfacere în perioada 2010-2015.

Înţelegerile respective erau stabilite „între producătorul Caranda Baterii SRL şi distribuitorii săi Ani Auto Sport SRL, Uto-Ovarom SRL, Barady Services SRL, Beda Impex SRL, Marcat Invest SRL, Mecantu SRL, Stanciu-Service SNC)”, precizează Consiliul Concurenţei.

În urma investigaţiei, Consiliul Concurenţei a constatat că în contractele încheiate în perioada 2010-2015 între Caranda Baterii SRL şi distribuitori „erau prevăzute clauze prin care se stabileau preţurile de vânzare, prin fixarea adaosului comercial minim la revânzarea produselor Caranda, precum şi clauze care restricţionau vânzările de produse Caranda”.

Prin încheierea acestor înţelegeri, „părţile au intenţionat să îşi asigure reciproc beneficiul rezultat din vânzarea acumulatorilor auto Caranda, consumatorul final urmând a fi obligat să plătească pentru aceste produse un preţ care nu s-a format pe baza jocului liber dintre cerere şi ofertă”, se mai arată în comunicat.

Potrivit Consiliului Concurenţei, producătorul Caranda Baterii SRL şi şase distribuitori au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii cu 30% din nivelul de bază.

În prezent, Consiliul Concurenţei mai are în derulare o investigaţie pe piaţa acumulatorilor auto din România, investigaţie ce vizează producătorul Rombat SA, precum şi distribuitorii acestuia.

Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează concurenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vânzare sau cumpărare sau cele prin care se împart pieţele sau sursele de aprovizionare.

„Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală, în funcţie de momentul în care contactează autoritatea de concurenţă şi de valoarea informaţiilor furnizate”, precizează Consiliul Concurenţei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici