Patriciu: Romgaz ar trebui desfiinţat deoarece consumă banul public

Directorul general al Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, miercuri, la Sibiu, că societatea Romgaz ar trebui desfiinţată pentru că de 18 ani consumă banii publici, iar creşterea preţului la gazele naturale este determinată de această companie.

4 afișări
Imaginea articolului Patriciu: Romgaz ar trebui desfiinţat deoarece consumă banul public

Patriciu: Romgaz ar trebui desfiinţat deoarece consumă banul public

"Ştiu că vorbesc în vizuina lupului de chestia asta, fiind aici la Sibiu, dar o fac pentru că mi se pare că este una din şansele pe care le are România. Dacă cele peste două sute de licenţe de producţie pe care le are Romgazul ar fi scoase la licitaţie şi vândute către zeci de competitori privaţi, nu români neaparat, ci din industria asta globală care este cea a gazului, atunci am avea şansa să devenim un depozit de gaze pentru toata Europa Centrala şi de Est", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, Dinu Patriciu.

Potrivit acestuia, ar fi cazul ca statul să se gândească serios la desfiinţarea acestei companii care nu este deloc rentabilă.

"Să i se ia licenţele, să fie scoase la licitaţie şi trimişi la plimbare deoarece consumă banul public. Este o întreprindere care de 18 ani trăieşte pe spinarea contribuabilului, pentru că nu e al lor gazul pe care îl exploatează, e al contribuabilului, al cetăţeanului român. Cred că vânzarea printr-un proces transparent şi competitiv a licenţelor astăzi deţinute de Romgaz ar face posibile investiţii de câteva miliarde de dolari în România, probabil cinci – şase miliarde de dolari sunt necesari a fi investiţi pentru a fi transformate câmpurile de gaz în depozite de gaze. Sunt investiţii pe care Romgazul nu este capabil să le facă în momentul de faţă şi nici să le mânuiască. Romgazul este o mică companie în raport cu industria petrolului, o mică companie care nu are şanse de creştere, cu atât mai mult cu cât rezervele sunt în scadere. Şi atunci, în loc să păstrăm o astfel de pagubă ar trebui să renunţăm la ea. În economie este perfect adevărat că atunci când îţi tai un picior el creşte la loc", a adăugat Dinu Patriciu.

În plus, preşedintele Rompetrol a spus că Romgaz are o parte din vină pentru preţul enorm pe care consumatorul român îl plăteşte pentru gaz, dar şi pentru creşterile care vor urma.

"Mare parte din preţul enorm pe care cetăţeanul român îl plăteşte pentru gazele consumate astăzi şi pentru faptul că importăm aşa de scump, o mare parte din vină o poartă Romgazul, dar asta nu se spune la televizor. Este un monopol intern de distribuţie. El face transportul, el face coşul de gaze, Tranzgazul este aceeaşi Mărie cu altă pălărie şi, din coşul care se realizează din producţia internă şi cea externă rezultă preţul enorm pe care cetăţeanul îl plăteşte. E absolut simplu să te uiţi în bilanţurile Romgazului şi vezi câtă ineficienţă. Statul nu are cum să administreze afaceri economice, se demonstreză în toată lumea chestia asta", a afirmat omul de afaceri.

Patriciu a fost prezent la Sibiu într-o scurtă vizită de prezentare a investiţiilor pe care grupul pe care îl conduce le va face în judeţ în anul 2008. Rompetrol şi-a propus investiţii de cinci milioane de dolari, în 2008, doar în judeţul Sibiu, dar şi o mai bună intrare pe piaţa naţională şi pieţele ţărilor învecinate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici