PDL propune 37 de măsuri anticriză

Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte PDL şi ministru al Economiei, a prezentat duminică, într-o conferinţă de presă, măsurile anticriză propuse de partidul său, precum extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri, şi a afirmat că au fost găsite 37 de măsuri care vor fi discutate luni în coaliţie.

116 afișări
Imaginea articolului PDL propune 37 de măsuri anticriză

Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte PDL şi ministru al Economiei (Imagine: Mediafax Foto)

Videanu a spus că măsurile anticriză vizează creşterea economică, majorarea veniturilor bugetare, raţionalizarea cheltuielilor bugetare şi creşterea lichidităţii monetare în sistemul bancar.

În ceea ce priveşte creşterea economică, PDL propune:

instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, având în vedere extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri într-un cunatum între 200.000 de euro şi 500.000 de euro

PDL susţine producţia pentru export prin garanţii şi contragaranţii, fiind necesar ca statul, prin pârghiile care le are, respectiv Eximbank, să lărgească aria garanţiilor şi contragaranţiilor pentru a sprijini producţia de export

scutirea profitului reinvestit în economia reală, dar şi acordarea unui credit fiscal pentru renovarea şi modernizarea locuinţelor şi clădirilor, întrucât în momentul de faţă aceasta reprezintă o zonă de evaziune fiscală majoră

deblocarea garanţiilor de bună execuţie, care implică înlocuirea garanţiilor în cash cu o scrisoare de garanţie bancară

dezvoltarea unui proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, complementar cu un sistem de protecţie împotriva vicisitudinilor.

În ceea ce priveşte creşterea veniturilor bugetare, PDL cere urgentarea valorificării unităţilor de atribuire conform protocolului de la Kyoto.

Videanu a explicat că România are un disponibil de circa 250-280 de milioane de tone de emisii de CO2, care înseamnă peste 2,5 miliarde de euro şi care, valorificate, ar putea să creeze premisele investiţiilor în economia reală.

"Teoria că ar trebui să păstrăm acest disponibil, că poate explodează economia naţională, este o mare eroare din punctul nostru de vedere", a subliniat Videanu.

El a arătat că PDL propune, de asemenea, vânzarea, după o analiză atentă, pe fiecare societate în parte, a participaţiilor minoriare ale statului deţinute de AVAS şi de Oficiul de Privatizare din subordinea ministerului Economiei, dar şi vânzarea de către autorităţile locale a terenurilor pe care se află clădiri rezidenţiale.

PDL este de acord, totodată, cu introducerea impozitului forfetar pe activităţi unde evaziunea fiscală este dificil de evaluat şi înlocuirea impozitului minim, dar şi urgentarea apariţiei Legii parteneriatului public-privat.

"Nu avem un cadrul legal coerent în ceea ce priveşte acest lucru. Ministerul Economiei a identificat toate oportunităţile de investiţii în zona energetică, sunt aproximativ 40 de miliarde de euro care pot reprezenta interese pentru mari investitori", a spus Videanu.

El a arătat că PDL propune analiza posibilităţilor de reducere a evaziunii fiscale, în domenii precum carburanţii, acciza pe alcool şi tutun.

"În zona carburanţilor, chiar vrem să evaluăm posibilitatea colectării accizei la pompă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea evaziunii fiscale din acest punct de vedere. Am spus identificarea zonei negre din evaziunea fiscală. Nu spun reducerea accizelor, ci diminuarea zonei negre în zona accizelor, printr-un control mai eficace pe care ANAF trebuie să îl facă", a adăugat Videanu.

În ceea ce priveşte restructurarea cheltuielilor bugetare, PDL propune restructurarea ANAF, plecând de la premisa simplificării fiscale şi reducerii evaziunii fiscale, astfel încât ANAF va trebui să se concentreze pe zona evaziunii.

Potrivit lui Videanu, PDL propune adoptarea Legii responsabilităţii fiscale pentru evaluarea performanţei ordonatorilor principali de credit în gestionarea banului public, dar şi îmbunătăţirea procedurilor de control financiar, audit public intern şi control intern în instituţiilor statului.

PDL solicită, de asemenea, restructurarea şi depolitizarea autorităţilor de management privind accesarea fondurilor structurale, dar şi instituirea simetriei de tratament între agenţii economici şi stat din punct de vedere al obligaţiilor bugetare.

În ceea ce priveşte creşterea lichidităţii monetare în sistemul bancar, PDL urmăreşte scutirea temporară de impozit a dobânzii aferente sumelor depozitate în bănci, precum şi creşterea ponderii împrumutului public intern pe termen scurt şi foarte scurt în totalul împrumutului public intern.

"Mai sunt o serie de măsuri care vor face obiectul negocierii cu colegii de la PSD în şedinţa coaliţiei de mâine (luni, n.r.). Acestea au fost numai o parte dintre măsuri. Cu colegii de la PSD, legat de măsurile propuse de ei, am identificat un număr de 37 de măsuri care vor face obeictul analizei în cadrul coaliţiei", a spus Videanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici