Percepţia de risc asupra datoriei de stat s-a deteriorat după anunţarea rezultatelor alegerilor

Percepţia de risc asupra datoriei de stat a României s-a deteriorat luni după anunţarea rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidenţiale, costurile legate de asigurarea titlurilor de stat împotriva restructurării urcând pe pieţele financiare.

8 afișări
Imaginea articolului Percepţia de risc asupra datoriei de stat s-a deteriorat după anunţarea rezultatelor alegerilor

Percepţia de risc asupra datoriei de stat s-a deteriorat după anunţarea rezultatelor alegerilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani a crescut cu 0,15 puncte procentuale faţă de referinţa de vineri de pe piaţa americană, la 2,643 puncte procentuale, potrivit datelor CMA DataVision, preluate de Reuters.

Victoria "pe muchie de cuţit" a lui Traian Băsescu ar putea prelungi criza politică, care a condus luna trecută la blocarea programului de finanţare externă de 20 miliarde euro obţinut de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, notează agenţia internaţională de presă.

"FMI va fi reticent să revină dacă nu va exista un fundament politic solid", apreciază şi Luis Costa, analist la Commerzbank, citat de Reuters.

Datoria externă a României pe termen mediu şi lung se cifra, la finele lunii septembrie, la 62,86 miliarde euro, din care 11,2 miliarde euro reprezentau datoria publică directă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici