Peste coronavirus se suprapune şi o secetă extremă. Oros: 2,9 milioane de hectare de culturi de toamnă, afectate

Agricultorii se confruntă deja cu probleme, iar predicţiile ministrului Agriculturii sunt motiv de îngrijorare. Seceta afectează culturile de toamnă din Moldova şi din sudul ţării într-o arie de 2,9 milioane de hectare cultivate cu grâu, secară, orz, orzoaică şi rapiţă, dar valoarea exactă a pagubelor urmează să fie stabilită, a declarat joi ministrul Agriculturii Adrian Oros.

1220 afișări
Imaginea articolului Peste coronavirus se suprapune şi o secetă extremă. Oros: 2,9 milioane de hectare de culturi de toamnă, afectate

Peste coronavirus se suprapune şi o secetă extremă. Oros: seceta a afectat 2,9 milioane de hectare de culturi de toamnă

Ministrul nu a avansat sume pentru despăgubiri sau suprafeţele afectate, dar a exemplificat cu producţia de grâu a acestui an, care ar putea fi de 5 - 6 milioane de tone, în condiţiile în care într-un an bun se produc în jur de 9 milioane de tone. Recolta va asigura consumul intern, de 2,5 - 3 milioane de tone de grâu, iar exportatorii, spune ministrul, au dat asigurări că în acest an vor respecta această limită de consum şi nu vor exporta cantităţi suplimentare.

Oros spune că pot fi irigate 844.000 de hectare, dar fermierii irigă efectiv 102.000 de hectare, în condiţiile în care eistă apă pe 1.600 de kilometri de canale, ce pot deservi peste 500.000 de hectare.

Ministrul a adăugat că a negociat cu Hidroelectrica achiziţia curentului electric necesar irigaţiilor, pentru a evita „băieţii deştepţi”.

Oros spune că s-au cheltuit în ultimii ani 200 de milioane de euro, pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici