Radu Puiu, XTB: Piaţa globală de monede digitale îşi revine după începutul de an volatil

  • Piaţa globală de monede digitale intră din nou în zona verde, iar bitcoin ocupă 41,9% din piaţă în prezent.
  • Pe de altă parte, bitcoin şi ethereum au tins să nu mai ofere niveluri de randament la fel de ridicate, scrie într-o analiză Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei XTB România.
226 afișări
Imaginea articolului Radu Puiu, XTB:  Piaţa globală de monede digitale îşi revine după începutul de an volatil

Criptomonedele nu mai prezintă un subiect atât de ”popular” precum era la sfârşitul anului trecut, când Bitcoin a atins un maxim istoric la aproximativ 69 de mii de dolari. Care este diferenţa dintre proiectele din spatele monedelor de atunci faţă de cele din prezent? Niciuna semnificativ negativă, din contră, multe echipe din spatele unor proiecte importante au lucrat la actualizări menite să îmbunătăţească proiectele, arată Radu Puiu.

De cele mai multe ori, interesul de a investi într-un activ apare în momente de creştere, când sunt înregistrate câştiguri şi tot mai mulţi doresc ”să prindă acel tren”, dar, în astfel de momente, ”trenul deja a plecat din gară” şi există o probabilitate mult mai ridicată de a pierde, întrucât marii investitori tind să marcheze profitul în perioade de entuziasm pe pieţe.

Acest început de an nu a fost foarte interesant pentru criptomonede, preţurile scăzând în cea mai mare parte a timpului, pe fondul temerilor generale care au afectat sentimentul investitorilor: creşterea ratelor de dobândă ale Fed şi războiul din Ucraina.

În acest context, Bitcoin a scăzut cu aproximativ 20%. Puţine monede au reuşit să reziste în faţa tendinţelor de scădere în momentul izbucnirii pandemiei în 2020 sau după interdicţia legată de monede virtuale anunţată de China în 2021, aceste două evenimente afectând masiv piaţa.

Totuşi, ce au aceste două situaţii în comun? Faptul că de fiecare dată, piaţa a reuşit să se redreseze şi a atins noi maxime istorice.

În ultimele zile, piaţa globală de criptomonede s-a aflat în zona verde. Conform datelor oferite de CoinMarketCap, valoarea globală a pieţei se ridică la 2.145 de miliarde de dolari la momentul redactării.

Astăzi, preţul Bitcoin scade uşor, dar reuşeşte să se menţină deasupra pragului de 47.000 de dolari pentru a treia zi consecutivă. O perioadă de pauză este normală, după ce cotaţia monedei a crescut cu peste 28% în ultimele 16 zile.

De ce este important Bitcoin pentru piaţa monedelor digitale? Această monedă este considerată un etalon pentru performanţa întregii pieţe şi restul monedelor tind să îi urmeze performanţele.

Această tendinţă poate fi mai uşor de înţeles dacă menţionăm că dominanţa de piaţă a Bitcoin este de 41,9% în prezent, adică 41,9% din valoarea totală a pieţei de criptomonede este datorată primei monede inventate.

Conform unui studiu al Federal Reserve Bank of Chicago, preţurile criptomonedelor tind să se mişte într-o direcţie similară şi rămân sensibile la şocuri în ansamblu, având în vedere că piaţa este foarte interconectată.

Acest fapt susţine scenariul în care restul monedelor digitale tind să evolueze, mai devreme sau mai târziu, în aceeaşi direcţie cu piaţa largă (Bitcoin).

În acest sens, am decis să trecem în revistă o serie de proiecte care au fost recent adăugate şi în ofertele caselor de brokeraj pe burse internaţionale care activează în România.

Avalanche este un blockchain de nivel unu care funcţionează ca o platformă pentru aplicaţii descentralizate şi reţele blockchain personalizate. Este unul dintre rivalii Ethereum, pe care urmăreşte să îl ”detroneze” din poziţia de cel mai popular blockchain pentru contractele inteligente.

Proiectul îşi bazează acest obiectiv pe faptul că este mai rapid, oferind până la 6.500 de tranzacţii pe secundă fără a compromite scalabilitatea. Oferta totală de monede se ridică la 720 de milioane, dar nu se menţionează volumul maxim ce poate fi creat.

În prezent, Avalanche se află pe locul 10 conform clasamentului CoinMarketCap bazat pe capitalizarea de piaţă.

Kusama este o platformă experimentală blockchain care este concepută pentru a oferi dezvoltatorilor un spaţiu de testare, înainte de lansarea proiectelor pe reţeaua Polkadot, dar multe proiecte optează să rămână pe Kusama pentru produsul lor final.

Kusama a fost construit de aceeaşi echipă care a creat Polkadot, Parity Technologies. Fondatorul său este Dr. Gavin Wood, informatician şi programator cunoscut pe plan global care este şi cofondator al Ethereum.

În prezent, Kusama are o ofertă circulantă de 8,47 milioane de monede şi o ofertă totală de 10 milioane de jetoane.

Spre deosebire de alte blockchain-uri, aprovizionarea maximă nu este fixă, crescând cu o rată a inflaţiei de 10% pe an. Kusama se găseşte pe locul 70 în clasamentul monedelor.

Moonbeam este un parachain de contracte inteligente pe Polkadot, dar care sunt compatibile şi cu Ethereum.

Moonbeam facilitează utilizarea instrumentelor Ethereum populare pentru dezvoltatori pentru a construi sau redistribui proiecte bazate pe limbajul de programare Solidity.

Moonbeam oferă integrare şi conectivitate între Parachains pe Polkadot, dar şi cu alte lanţuri, cum ar fi Ethereum şi Bitcoin, prin intermediul unor punţi.

Reţeaua Moonbeam a fost fondată în 2019 de Derek Yoo, CEO-ul PureStake, o platformă care oferă o infrastructură publică blockchain pentru dezvoltatorii de proiecte şi aplicaţii pe blockchain.

Oferta totală va fi de un miliard de monede, cu o rată anuală a inflaţiei de 5%, motiv pentru care oferta maximă de jetoane este nelimitată. În prezent, moneda ocupă locul 116 după capitalizarea de piaţă.

Polygon (anterior cunoscut drept Matic Network) este o platformă bine structurată şi uşor de utilizat pentru scalarea Ethereum şi dezvoltarea infrastructurii.

Polygon transformă eficient Ethereum într-un sistem cu mai multe lanţuri cu drepturi depline (aka Internet of Blockchains). Acest sistem cu mai multe lanţuri este asemănător cu altele precum Polkadot, Cosmos, Avalanche, dar oferă avantajele caracteristice Ethereum precum securitatea, ecosistemul vibrant şi deschiderea.

Polygon oferă o viteză de până la 65.000 de tranzacţii pe secundă. De asemenea, arhitectura permite crearea de aplicaţii financiare descentralizate disponibile la nivel global pe un singur blockchain de bază.

Monedele MATIC sunt lansate lunar. MATIC are în prezent o rezervă circulantă de 4,87 miliarde de monede şi o ofertă maximă de 10 miliarde de jetoane. Proiectul ocupă locul 17 în clasament.

Solana este un proiect open source extrem de funcţional care vizează oferirea de soluţii de finanţare descentralizată (DeFi). Solana a fost lansat oficial în martie 2020 de către Fundaţia Solana cu sediul în Geneva, Elveţia.

Proiectul se bazează pe o combinaţie unică între proof-of-history (PoH) şi proof-of-stake (PoS). Mixul acestor două mecanisme de consens face din Solana un fenomen unic în industria blockchain.

Datorită modelului inovator de consens hibrid, moneda se bucură de interes din partea traderilor de retail, dar şi a celor instituţionali. Un obiectiv important pentru Fundaţia Solana este de a face finanţele descentralizate accesibile la o scară largă.

Oferta totală depăşeşte 511 milioane de monede, în timp ce aproximativ 325 de milioane dintre acestea sunt în circulaţie în prezent. Proiectul se află pe locul 8 din punct de vedere al capitalizării de piaţă.

Terra este un protocol blockchain care utilizează monede stabile legate de monede fiat pentru a alimenta sistemele globale de plăţi stabile la preţuri.

Potrivit prezentării proiectului său (Whitepaper), Terra combină stabilitatea preţurilor şi adoptarea pe scară largă a monedelor fiat cu lipsa cenzurii oferite de Bitcoin şi oferă decontări rapide şi accesibile.

Tokenul nativ Terra, LUNA, este folosit pentru a stabiliza preţul monedelor stabile din protocol. De asemenea, deţinătorii LUNA pot să trimită şi să voteze propuneri de guvernare, ceea ce oferă monedei funcţionalitatea unui jeton de guvernare.

Terra a stabilit o serie de parteneriate cu platforme de plăţi, în special în regiunea Asia-Pacific.

În plus, Terra este susţinută de Terra Alliance, un grup de companii şi platforme care pledează pentru adoptarea Terra. În prezent, membrii acestei alianţe provin din mai mult de 40 de ţări.

Terra are o ofertă de 1 miliard de monede. Dacă acest număr este depăşit, este ”ars” un volum de unităţi LUNA până când se revine la nivelul de aprovizionare de echilibru.

Noile jetoane LUNA sunt create prin algoritmul protocolului, conform necesităţii pentru a menţine preţul monedelor stabile Terra. Terra ocupă locul 9 în clasamentul după capitalizarea de piaţă.

Bitcoin şi alte monede alternative majore au reuşit să-şi menţină avansul din ultimele zile în pofida temerilor geopolitice globale, procedurile de reglementare susţinând sentimentul pieţei, care tinde să se îmbunătăţească.

În plus, anumiţi indicatori de piaţă oferă semnale pozitive noi, ceea ce ajută atitudinea investitorilor cu privire la piaţa de monede digitale.

Chiar dacă Bitcoin şi Ethereum continuă să reprezinte două alegeri foarte populare pentru investitori, cele două proiecte au tins să nu mai ofere niveluri de randament la fel de ridicate, pe măsură ce tot mai mulţi investitori instituţionali mari au intrat pe aceste două pieţe, majorând intervalul de timp de deţinere al investiţiilor şi făcând din cele două active considerate mai ”mainstream”.

În acest sens, proiecte noi, dar care sunt solide, pot oferi performanţe suplimentare şi se poate dovedi mai accesibile având în vedere preţurile mai mici.

Totuşi, trebuie să subliniem că perspectivele unor câştiguri mai mari vin şi cu riscuri mai ridicate de pierdere, prin urmare investiţiile ar trebui făcute în urma unor analize documentate şi cu sume ale căror pierdere nu ar afecta viaţa cotidiană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici