Pogea şi Videanu se întâlnesc cu conducerea Oltchim

Miniştrii Economiei şi Finanţelor Publice şi preşedintele AVAS au decis împreună cu conducerea combinatului chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea să se întâlnească, miercuri, la Ministerul Ecomomiei pentru a discuta modalitatea preluării de către Oltchim a petrochimiei de la Arpechim Piteşti.

50 afișări
Imaginea articolului Pogea şi Videanu se întâlnesc cu conducerea Oltchim

Pogea şi Videanu se întâlnesc cu conducerea Oltchim (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit liderului sindical Mihai Diculoiu, ministrul Economiei, Adriean Videanu, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi preşedintele AVAS, Mircea Ursache, s-au aflat, marţi, la sediul combinatului, unde s-au întâlnit cu reprezentanţii patronatului şi sindicatului.

"S-a convenit ca miercuri la sediul Ministerului Economiei să aibă loc o întâlnire cu toţi factorii responsabili, pentru a găsi modalitatea de preluare urgentă de către Oltchim a petrochimiei de la Piteşti, aflată acum în proprietatea Arpechim Piteşti, respectiv Petrom OMV. De aceea, la întâlnire va participa şi conducerea Petrom OMV, iar o a doua problemă stringentă, care va fi discutată în prezenţa conducerii Consiliului Concurenţei, este găsirea modalităţii majorării capitalului Oltchim prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS la SC Oltchim, în valoare de 135 de milioane euro", a declarat Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Oltchim.

Surse guvernamentale au declarat recent agenţiei MEDIAFAX că Oltchim Râmnicu Vâlcea are nevoie de 620 milioane euro pentru investiţii, din care 100 milioane euro ar urma să fie asiguraţi printr-un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Erste, pentru care au loc negocieri.

Suma totală include investiţii pentru modernizare (316 milioane euro prin credite bancare), împrumuturi garantate de stat de 170 milioane euro şi o majorare de capital de 134,58 milioane euro.

Sursele citate au arătat că garanţiile de stat ar urma să acopere 80% din creditele de 170 milioane euro pe care Oltchim intenţionează să le contracteze.

Din această sumă, 100 milioane euro va fi utilizată pentru achiziţia activităţilor de petrochimie de la rafinăria Arpechim, deţinută de Petrom, principalul său furnizor de materii prime. Petrom a concentrat activităţile de petrochimie în firma Petrochemicals Argeş. Totodată, 70 de milioane de euro vor reprezenta investiţii de mediu.

Suma de 100 de milioane de euro, pentru care au loc discuţii cu BERD şi Erste, acţionarul majoritar al BCR, vizează preluarea petrochimiei de la Piteşti.

Potrivit surselor citate, pentru achiziţia Petrochemicals Argeş combinatul chimic are nevoie de 15 milioane euro, iar pentru o instalaţie de separare a gazelor alte 14 milioane euro. Totodată, pentru plata datoriilor către Petrom Oltchim are nevoie de 31 milioane euro, în timp ce pentru asigurarea capitalului de lucru pentru activitatea de petrochimie combinatul va aloca 40 milioane euro.

Citeşte şi:

Sindicaliştii de la Oltchim anunţă acţiuni de protest

Vânzarea BCR, 75% din veniturile din privatizare şi administrare ale AVAS în ultimii patru ani

Arpechim: Oltchim va prelua o parte dintre angajaţi, dacă va cumpăra petrochimia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici