Portugalia riscă să se molipsească de problemele Spaniei

Înrăutăţirea situaţiei economice a Spaniei a îngreunat sarcina Portugaliei de a scăpa de criza datoriilor, în condiţiile în care principalul său partener comercial a reitrat în recesiune şi pericolul de contagiune s-a amplificat.

245 afișări
Imaginea articolului Portugalia riscă să se molipsească de problemele Spaniei

Portugalia riscă să se molipsească de problemele Spaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Randamentul obligaţiunilor Portugaliei a scăzut în ultimele săptămâni, iar ţara a primit note bune din partea UE şi FMI, care i-au acordat un program de salvare de 78 de miliarde de euro.

Relansarea crizei datoriilor, după mai multe luni de calm, de această dată cu epicentrul în Spania, ar putea amplifica dificultăţile economice ale Portugaliei.

"Cu cele 20% din exporturi care merg în Spania, orice declin economic va fi agravat în acest an de măsurile de austeritate aplicate de autorităţile de la Madrid", a declarat Rui Barbara, manager de active la Banco Carregosa.

Spania a revenit în recesiune în primul trimestru, cu o contracţie a PIB de 0,3% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut. Faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, economia spaniolă s-a contractat cu 0,4%. Spania a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o scădere economică de 0,3%.

Standard & Poor's a retrogradat săptămâna trecută ratingul Spaniei cu două trepte, la nivelul "BBB+".

"Este o ştire proastă pentru Spania, dar şi pentru Portugalia. De fapt, totul indică o extindere a acordului de susţinere a Portugaliei", a declarat fostul ministrul protughez de Finanţe Luis Campos e Cunha, referindu-se la decizia S&P.

Randamentele obligaţiunilor portugheze au scăzut, dar Portugalia rămâne a doua cea mai riscantă ţară din zona euro după Grecia, în privinţa spread-urilor obligaţiunilor.

Portugalia este a treia ţară care a cerut sprijin financiar internaţional din cauza crizei datoriilor, după Grecia şi Irlanda.

Guvernul de la Lisabona a negat în repetate rânduri că va avea nevoie de mai mulţi bani sau mai mult timp pentru a îndeplini obliectivele din programul de salvare.

Potrivit estimărilor, economia portugheză se va contracta cu 3,3% în acest an, cel mai grav declin după anii '70, urmând să revină la o creştere de 0,3% în 2013. Anul trecut, economia s-a contractat cu 1,6%.

Economia Spaniei ar urma să se contracte cu 1,7% în acest an şi să avanseze cu 0,2% în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici