Preşedintele Consiliului Fiscal: România va rambursa 13 miliarde euro în următorii doi ani. Rezervele valutare, în pericol

BNR şi Ministerul Finanţelor vor avea un vârf de plată al datoriei externe în următorii doi ani, de 13 miliarde euro, iar, fără o mai bună absorbţie a fondurilor UE sau reforme care să atragă investiţiile străine, rezervele valutare ar putea scădea rapid, afirmă preşedintele CF, Ionuţ Dumitru.

966 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Consiliului Fiscal: România va rambursa 13 miliarde euro în următorii doi ani. Rezervele valutare, în pericol

Preşedintele Consiliului Fiscal: România va rambursa 13 miliarde euro în următorii doi ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În 2013 - 2014 România va avea vârfuri de plată a datoriei externe. Dacă cumulăm şi dobânzile de plată, Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României va trebui plătească în următorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externă şi alte datorii în valută. Dacă nu reuşim să atragem noi finanţări din pieţele private externe şi nu absorbim mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, rezerva internaţională a BNR ar putea scădea foarte rapid. Credibilitatea externă este crucială pentru a asigura accesul la pieţele externe private", a spus preşedintele Consiliului Fiscal, care ocupă şi poziţia de economist şef al Raiffeisen Bank România.

Cea mai mare parte din sumă revine BNR, care va avea de rambursat la FMI 7,6 miliarde de euro, fără dobânzi, aproape 4 miliarde de euro anul viitor şi 3,7 miliarde de euro în 2014. Tot plăţi către FMI va efectua şi Ministerul Finanţelor, cu un total de 2 miliarde de euro, câte un miliard în fiecare an.

De asemenea, Ministerul Finanţelor va rambursa anul viitor 1,8 miliarde euro, reprezentând bonduri în valută atrase de pe piaţa internă, iar în 2014 va avea scadenţe similare de circa un miliard de euro.

Dumitru a atras atenţia că în ultimul an (iulie 2011 - iulie 2012) investitorii străini şi-au redus deţinerile de titluri de stat cu 7 miliarde de lei , de la un vârf de aproape 12 miliarde de lei la circa 5 miliarde lei, ceea ce ar putea impact suplimentar în rezerva valutară, chiar dacă aceasta este considerată înaltă la această oră.

"Pentru a menţine activitatea economică cel puţin la nivelul actual avem nevoie să finanţăm deficitul de cont curent de circa 4% din PIB (peste 5 miliarde euro pe an) şi să refinanţăm datoria externă, datorie publică şi privată care pe termen scurt se ridică la 20 de miliarde euro. În cazul în care nu asigurăm această finanţare, diferenţa poate fi acoperită pe termen scurt prin utilizarea rezervelor internaţionale ale BNR sau va trebui să acceptăm o nouă ajustare a deficitului de cont curent, însoţită de depreciere de curs de schimb, compromiţând astfel şansele de revenire economică", a spus Dumitru.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, s-a arătat mai puţin îngrijorat de perspectiva rambursărilor mari din următorii doi ani, arătând că la actualele randamente din pieţele internaţionale, apropiate de zero, vor exista destui investitori dispuşi să-şi plaseze lichidităţile în R|omânia.

Croitoru a lansat chiar opţiunea de a încheia un noui acord cu FMI în condiţii mult mai relaxate, de tipul "precautionary credit line", care să ofere o credibilitate şi mai mare politicilor adoptate de guvernele naţionale.

Consilierul guvernatorului BNR nu a detaliat, astfel că nu a dat soluţii cum ar putea fi convinşi experţii FMI pentru o formulă mai relaxată de înţelegere în condiţiile în care România are mari întârzieri în realizarea criterilor convenite în actualul acord, pe care autorităţile române au decis să-l trateze ca pe unul de tip "precautionary".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici