Preţul petrolului a scăzut sub 40 dolari pe baril

Preţul petrolului a coborât, joi, sub pragul de 40 de dolari pe baril, minimul ultimilor patru ani, ca urmare a stocurilor ridicate de petrol ale SUA şi a cererii în scădere, care a determinat OPEC să reducă producţia cu 2,2 milioane de barili pe zi.

21 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a scăzut sub 40 dolari pe baril

Preţul petrolului a scăzut sub 40 dolari pe baril

Preţul ţiţeiului destinat pieţei americane, cu livrare în ianuarie, era tranzacţionat la ora 5:59 GMT cu 39,64 de dolari pe baril, în scădere cu 42 de cenţi faţă de ziua precedentă, după ce a coborât cu 8% pe timpul nopţii, la 39,19 dolari/baril, cea mai mică cotaţie din iulie 2004.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa de la Londra, cu livrare în februarie, a pierdut 43 de cenţi, ajungând la 45,10 dolari/baril.

"Toate ţările, în afară de Arabia Saudită, vor avea dificultăţi în a se conforma deciziei de reducere a producţiei. Aceste state, dacă vor dori să supravieţuiască, vor trebui să producă chiar şi la 40 de dolari pe baril", a declarat Tetsu Emori, director de fond la compania japoneză Astmax.

Un preţ al ţiţeiului sub 50 de dolari pe baril reprezintă o problemă pentru toate statele producătoare, dar în mod special pentru Venezuela şi Iran, ambele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din cauza dependenţei acestora de preţurile ridicate la petrol, care le asigură finanţarea unor proiecte importante.

Barilul de petrol se tranzacţionează, în prezent, la preţuri cu peste 100 de dolari mai mici faţă de recordul istoric de 147,27 dolari pe baril atins la mijlocul lunii iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici