Preţurile la mărfurile alimentare au scăzut în iulie

Preţurile de consum s-au redus cu 0,07% în iulie faţă de iunie, România înregistrând astfel deflaţie pentru prima dată după august anul trecut, iar rata anuală a coborât pentru a cincea lună consecutiv, până la 5,06%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

49 afișări
Imaginea articolului Preţurile la mărfurile alimentare au scăzut în iulie

Preţurile la mărfurile alimentare au scăzut în iulie (Imagine: Thmoas Dan/Mediafax Foto)

Ultima dată când preţurile de consum au înregistrat o scădere lunară a fost în august 2008, când inflaţia a avut un nivel negativ de 0,09%.

Principalul determinant al deflaţiei din iulie a fost reducerea preţurilor la mărfurile alimentare, care au scăzut, pe total, cu 0,5% comparativ cu luna precedentă. Astfel, reduceri semnificative de preţuri au fost înregistrate la legume (-3,38%) şi ulei comestibil (-2,74%). Alte reduceri de preţuri au mai fost raportate la fructe proaspete (-1,19%), brânză (-0,45%), lapte (-0,24%), ouă (-0,31%) şi zahăr (-0,09%).

Preţurile la mărfurile nealimentare au crescut în iulie cu 0,14% comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care nu au fost variaţii semnificative de preţuri la această grupă, cu excepţia preţurilor la gaze, care au scăzut cu 5,08% faţă de iunie.

Costurile la servicii au fost cu 0,32% mai mari în iulie faţă de iunie, în principal din cauza preţurilor cu apa, canal şi de salubritate, care s-au majorat cu 1,41% faţă de luna precedentă.

Comparativ cu decembrie anul trecut, inflaţia a fost de 3,07%, preţurile înregistrând o creştere medie lunară în 2009 de 0,4%, comparativ cu 0,6% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rata anuală a inflaţiei a fost anticipată de majoritatea analiştilor chestionaţi anterior de MEDIAFAX, care estimau că în iulie preţurile de consum au stagnat, pe fondul ieftinirii uşoare a produselor alimentare şi a unui curs de schimb stabil, astfel că inflaţia anuală a coborât aproape de 5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici