"Prima casă" nu a influenţat semnificativ preţurile de pe piaţă - Colliers

Intenţia Guvernului de a lansa programul "Prima casă" a condus la o uşoară creştere a preţurilor pe piaţa imobiliară, în special pentru apartamentele de două camere, însă efectul nu este vizibil la nivelul întregii pieţe rezidenţiale, potrivit companiei imobiliare Colliers International.

26 afișări
Imaginea articolului "Prima casă" nu a influenţat semnificativ preţurile de pe piaţă - Colliers

"Prima casă" nu a influenţat semnificativ preţurile de pe piaţă - Colliers (Imagine: Mediafax Foto)

"Intenţia de a lansa programul "Prima casă" nu a produs un impact puternic asupra pieţei imobiliare. Deşi există zvonul că apartamentele s-ar fi scumpit în ultima perioadă, din datele BREI reise că piaţa nu s-a modificat", se arată într-un comunicat al companiei.

În sectoarele 2, 5 şi 6 s-au înregistrat creşteri uşoare ale BREI-Vechi (indice lunar care evaluează preţurile apartamentelor vechi - n.r), iar în sectoarele 1 şi 4 s-au constatat scăderi foarte reduse, în sectorul 3 preţurile rămânând constante. În iunie, BREI-Vechi s-a situat la o valoare de 1.126 euro/mp, inclusiv TVA, similară nivelului din mai, când a fost de 1.131 euro/mp.

Ca urmare a anunţării programului "Prima casă", vânzătorii de apartamente de două camere nu mai sunt dispuşi să negocieze foarte mult preţul de tranzacţie, iar cei nou intraţi pe piaţă au afişat preţuri uşor mai ridicate.

"Există zone în interiorul fiecărui sector care au înregistat uşoare creşteri de preţ, acestea datorându-se mai mult dispariţiei ofertelor foarte scăzute sau atingerii unui punct critic. După scăderi successive şi lipsa de cumpărători activi din piaţă, mulţi proprietari şi-au retras apartamentele de la vânzare sau au refuzat să mai coboare preţul, observând de-a lungul lunilor de aşteptare că preţul scăzut de la lună la lună nu va garanta o tranzacţie", se mai spune în comunicat.

Componenţa indicelui BREI-Nou, care analizează preţurile apartamentelor noi, va fi extinsă, prin includerea mai multor proiecte rezidenţiale, pe lângă cele 12 existente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici