Prima rectificare bugetară taie din alocaţiile de la Mediu, Turism, Educaţie, Apărare

Prima rectificare bugetară din acest an va diminua alocaţiile mai multor ministere, în principal de la Mediu, Turism, Educaţie şi Apărare, subiectul fiind discutat, miercuri, de Guvern, într-o manieră "extrem de dură", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

66 afișări
Imaginea articolului Prima rectificare bugetară taie din alocaţiile de la Mediu, Turism, Educaţie, Apărare

Prima rectificare bugetară taie din alocaţiile de la Mediu, Turism, Educaţie, Apărare (Imagine: www.gov.ro).

"A fost o discuţie cu sânge pe pereţi, cu lacrimi, de aproximativ trei ore, pe tema rectificării bugetare, în care s-a tăiat în carne vie din bugetul ministerelor", au afirmat sursele citate.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a cerut miniştrilor să reducă cheltuielile de personal cu 5% faţă de suma aprobată iniţial pentru acest an, invocând proasta colectare a veniturilor bugetare în primele luni ale anului, au mai arătat sursele citate.

Potrivit execuţiei publicate de ministerul Finanţelor, bugetul general consolidat a înregistrat în primele două luni un deficit de 3,3 miliarde lei, respectiv 0,63% din PIB, pe fondul unor venituri totale de 25,98 miliarde lei, în scădere cu 6,8%, şi al unor cheltuieli de 29,32 miliarde lei, în creştere cu 10,1%.

Pe partea de venituri se mai observă reduceri semnificative la încasările din TVA, cu 7,6%, de la 7,21 miliarde lei la 6,66 miliarde lei, şi din impozitul pe profit, de 13,4%, de la 2,29 miliarde lei la 1,99 miliarde lei.

Bugetul pentru 2009 va fi rectificat în perioada imediat următoare, pe un deficit de 4,6% din PIB, faţă de 2% stabilit în programul iniţial, în condiţiile unei ajustări în jos a PIB estimat pentru acest an de la 579 miliarde lei la 531 miliarde lei. Ajustarea bugetului se va face prin scăderea cheltuielilor primare cu 0,85% din PIB şi majorarea veniturilor prognozate cu 0,25% din PIB.

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că Guvernul va realiza, imediat după semnarea acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, o reducere cu 4,53 miliarde lei a cheltuielilor bugetare şi o creştere cu 1,37 miliarde lei a veniturilor estimate pentru acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici