Puiu Popoviciu a vândut magazinul IKEA din Baneasa

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a vândut operaţiunile IKEA din România către grupul suedez IKEA, într-o tranzacţie de peste 30 milioane euro, scrie Ziarul Financiar în ediţia de vineri, citând surse din industrie.

514 afișări
Imaginea articolului Puiu Popoviciu a vândut magazinul IKEA din Baneasa

Puiu Popoviciu a vândut magazinul IKEA din Baneasa (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Deal-ul a fost parafat în urmă cu câteva zile, iar toate părţile au ieşit "mulţumite" din contractul semnat, au declarat sursele citate, mai informează "Ziarul Financiar".

Popoviciu a adus celebrul lanţ de retail de mobilă IKEA în complexul Băneasa în 2007, printr-o franciză, în urma unor investiţii de 25 milioane euro, magazinul de 26.000 mp fiind una dintre cele mai
puternice ancore din cadrul complexului comercial dezvoltat de miliardar în zona de nord a Capitalei.

Puiu Popoviciu, 49 de ani, este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri locali, afacerile sale derulându-se în sectoare precum imobiliar (este unul dintre cei mai importanţi proprietari de spaţii
comerciale din Capitală), hotelier (Howard Johnson, Ramada Plaza şi Ramada Parc) şi restaurante (KFC).

Asociatul lui în afaceri este Radu Dimofte.

Deschiderea magazinului IKEA a avut loc într-o perioadă de boom economic, ceea ce a favorizat dublarea vânzărilor în primul an comparativ cu estimările iniţiale, până la circa 70 milioane euro.

Tot în primul an, IKEA a înregistrat un profit net de 4,6 milioane euro, în condiţiile în care toate aşteptările arătau că în primii ani magazinul va fi pe pierderi.

Franciza IKEA pe piaţa locală este operată de firma Moaro Trading, iar acţionarii acestei entităţi sunt firmele Engma Beheer (75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) şi Inter Ikea Systems BV (0,05%), conform informaţiilor de la Registrul Comerţului.

Toate aceste firme sunt înregistrate în Olanda. Inter Ikea Systems B.V este firma care deţine conceptul IKEA şi acordă dreptul de franciză.

Reprezentanţii IKEA nu au făcut niciun comentariu până la închiderea ediţiei, în timp ce Popoviciu a spus că va da un comunicat în cursul zilei de vineri.

Cu un singur magazin, IKEA este cel mai mare retailer local de mobilă, cu afaceri de 349,24 milioane lei (83,2 milioane euro) în 2009, în scădere cu 9%. Restaurantul IKEA, cel mai mare de pe piaţa Capitalei, generează circa 6% din vânzările totale, adică 21 milioane lei (5 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici