Puteri sporite pentru BNR şi administratorul special la lichidarea băncilor - surse

BNR va avea o implicare mai mare în iniţierea procedurilor de insolvenţă şi lichidare, chiar voluntară, la bănci, iar administratorul special va primi puteri sporite în cazul instituţiilor care intră în stare de insolvenţă, după ce legea va fi modificată la solicitarea FMI.

20 afișări
Imaginea articolului Puteri sporite pentru BNR şi administratorul special la lichidarea băncilor - surse

Puteri sporite pentru BNR şi administratorul special la lichidarea şi insolvenţa băncilor - surse

Autoritatea administratorului special va fi extinsă pentru a putea implementa promt o serie largă de măsuri de restructurare, inclusiv cumpărări şi preluări, vânzări de active, transfer de depozite, "bridge banks" (bănci organizate temporar pentru administrarea portofoliului de depozite şi credite ale unei instituţii în situaţie de insolvenţă) şi de reducere a capitalului pentru acoperirea pierderilor, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale, care citează documentele convenite de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În plus, BNR va avea o implicare sporită în a iniţia procedurile de insolvenţă şi lichidare potrivit legii companiilor. Insolvenţa la cererea unei terţe părţi va începe atunci când BNR va decide implementarea măsurilor de restructurare sub administrare specială.

În cazul lichidărilor voluntare, va fi necesar acordul băncii centrale privind existenţa unor motive temeinice, inclusiv absenţa stării de insolvenţă.

Legislaţia va fi amendată pentru a se asigura că depozitele în limita sumei garantate vor avea un rang special de prioritate în cazul insolvenţei, iar Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare se va putea subroga acestor drepturi.

De asemenea, viitoarele reglementări vor întări atribuţiile administratorului special faţă de acţionarii băncilor, mai ales în ceea ce priveşte decizia şi măsurile de restructurare.

Legea va stabili că vor fi eliminate anumite provizioane prevăzute în legea generală a insolvenţei în cazul în care acestea nu corespund implementării prompte a măsurilor de restructurare, cum ar fi transferul imediat al unei parţi substanţiale de active şi reducerea capitalului pentru acoperirea pierderilor.

Legea va oferi protecţie administratorului special de bună-credinţă în activitatea pentru care a fost mandatat.

Măsurile din timpul administrării speciale vor avea o mai mare putere legală şi nu vor putea fi suspendate sau modificate pe baza altor prevederi legale.

Astfel, pentru aplicarea măsurilor de restructurare nu va fi necesar acordul creditorilor.

Legislaţia va specifica în mod clar momentul numirii obligatorii şi timpurii a unui administrator special, bazându-se pe un nivel reglementat.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici