RA-APPS va retrage Camerei de Comerţ dreptul de a folosi gratuit terenul ocupat de Romexpo

RA-APPS va retrage Camerei de Comerţ dreptul de a folosi gratuit terenul de 42 hectare ocupat de Romexpo, motivând că CCIR încasează sume considerabile din închiriere în dauna statului, şi va institui obligaţia unei plăţi prin care să acopere cheltuielile locuinţelor de protocol ocupate de demnitari.

180 afișări
Imaginea articolului RA-APPS va retrage Camerei de Comerţ dreptul de a folosi gratuit terenul ocupat de Romexpo

RA-APPS va retrage Camerei de Comerţ dreptul de a folosi gratuit terenul ocupat de Romexpo (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Terenul în cauză a fost atribuit de Guvern, în urmnă cu şase ani, Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a municipiului Bucureşti spre folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 ani, în baza statului de utilitate publică al instituţiei.

Prin utilitate publică se înţelege orice activitate care vizează atingerea unor scopuri benefice în domenii de interes public general şi/sau comunitar, iar recunoaşterea de către Guvern a acestui statut conferă o serie de facilităţi, printre care dreptul de folosinţă gratuită a unor bunuri proprietate publică.

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) intenţionează însă să retragă dreptul de folosinţă gratuită a terenului, motivând că a constatat că acesta este utilizat efectiv de către Romexpo, societate comercială cu capital 100% privat.

"În consecinţă, păstrarea dreptului de folosinţă gratuită asupra acestor terenuri de către Camera de Comerţ contravine interesului public, care se impune a fi protejat. Folosinţa gratuită nu a adus beneficii statului, ci numai beneficiarului care a exploatat imobilul prin închiriere, încasând sume considerabile de la cel care foloseşte direct, respectiv Romexpo, societate având ca acţionari şi diverse persoane fizice", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din RA-APPS.

Regia arată că legislaţia în vigoare conferă drept de folosinţă gratuită a unor terenuri pentru instituţii non-profit sau de utilitate publică, "deziderat lezat în cazul de faţă", prin faptul că Romexpo, beneficiarul facilităţii, realizează un profit "deloc neglijabil".

"Terenul în cauză poate fi exploatat eficient de RA-APPS prin închiriere, concesiune şi alte contracte civile sau comerciale, cu tarife de piaţă stabilite de evaluatori autorizaţi. Astfel rezultă şi fonduri care pot fi utilizate pentru acoperirea unor cheltuieli suportate în prezent de regie din venituri proprii, mai exact sumele neacoperite de beneficiarii bazei materiale de reprezentare şi protocol - Guvernul, Preşedinţia, Curtea Constituţională, Parlamentul", au arătat sursele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici