Războiul cu Hamas va costa Israelul peste 50 de miliarde de dolari - presă

Războiul Israelului cu Hamas din Fâşia Gaza va costa până la 200 de miliarde de shekeli (51 de miliarde de dolari), a relatat duminică ziarul financiar Calcalist, citând cifre preliminare ale Ministerului de Finanţe.

523 afișări
Imaginea articolului Războiul cu Hamas va costa Israelul peste 50 de miliarde de dolari - presă

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Cotidianul Calcalist, citat de Reuters, a precizat că această estimare, egală cu 10% din produsul intern brut, se bazează pe faptul că războiul va dura între opt şi 12 luni, că se va limita la Gaza, fără participarea deplină a Hezbollahului din Liban, Iranului sau Yemenului, şi că aproximativ 350.000 de israelieni recrutaţi ca rezervişti militari se vor întoarce curând la muncă.

Calcalist a descris ministerul ca fiind de părere că 200 de miliarde de shekeli este o estimare „optimistă”. Dar ministerul a declarat că nu susţine datele Calcalist.

Bărbaţii înarmaţi ai Hamas din Gaza au lansat la 7 octombrie cel mai sângeros atac asupra civililor israelieni din istoria ţării, iar de atunci Israelul a bombardat Gaza cu scopul de a elimina grupul.

Calcalist a declarat că jumătate din costuri ar fi reprezentate de cheltuielile de apărare care se ridică la aproximativ 1 miliard de shekeli pe zi. Alte 40-60 de miliarde de shekeli ar proveni din pierderea de venituri, 17-20 de miliarde pentru despăgubiri pentru întreprinderi şi 10-20 de miliarde de shekeli pentru reabilitare.

Ministrul de finanţe Bezalel Smotrich a declarat anterior că guvernul israelian pregăteşte un pachet de ajutor economic pentru cei afectaţi de atacurile palestiniene care va fi „mai mare şi mai amplu” decât în timpul pandemiei COVID-19.

Joi, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că statul s-a angajat să îi ajute pe toţi cei afectaţi.

„Directiva mea este clară: deschideţi robinetele şi canalizaţi fondurile către oricine are nevoie de ele”, a spus el fără a da cifre. „La fel cum am făcut în timpul COVID. În ultimul deceniu, am construit aici o economie foarte puternică şi chiar dacă războiul ne va cere preţuri economice, aşa cum o face, le vom plăti fără ezitare”.

În urma războiului, S&P a redus perspectiva ratingului Israelului la „negativă”, în timp ce Moody's şi Fitch au pus ratingurile Israelului sub revizuire pentru o posibilă retrogradare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici