Recursul Glencore în procesul cu Rafo, respins

Curtea de Apel Braşov a respins, prin decizie irevocabilă, recursul formulat în procesul cu Rafo Oneşti de compania britanică Glencore Energy, furnizor de ţiţei al rafinăriei, care a invocat o creanţă de 75 milioane dolari, dispută care împiedica închiderea procedurii de reorganizare a societăţii.

49 afișări
Imaginea articolului Recursul Glencore în procesul cu Rafo, respins

Recursul Glencore în procesul cu Rafo, respins

Recursul a fost declarat împotriva sentinţei prin care instanţa de fond a respins, ca neîntemeiată, contestaţia formulată de Glencore împotriva deciziei administratorului judiciar de a nu înscrie o creanţă în cuantum de 75 milioane dolari, pentru o cantitate de 123.530,1 tone metrice de ţiţei, în tabelul creditorilor Rafo.

Administratorul judiciar al Rafo a refuzat înscrierea creanţei în tabelul obligaţiilor debitoarei, apreciind că aceasta nu are caracter cert, lichid şi exigibil.

"Prin respingerea recursului, în mod irevocabil, creanţa în cuantum de 75 milioane dolari, invocată de Glencore Energy, nu mai poate fi înscrisă în tabelul creditorilor. În consecinţă, respingerea irevocabilă a cererii de înscriere a creanţei Glencore în tabelul obligaţiilor Rafo pune punct unei dispute ce împiedica închiderea procedurii de reorganizare a societăţii, aceasta din urmă fiind aproape de atingerea obiectivului său, acela de a reintra în viaţa economică", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, Bogdan Paraschiv, avocat asociat la "Boştină şi Asociaţii" şi coordonatorul echipei care a reprezentat în instanţă compania Rafo.

În luna februarie, Tribunalul Braşov a respins şi contestaţia formulată în procesul cu Rafo Oneşti de Glencore, la a doua cerere de admitere a unei creanţe în cuantum de 4,1 milioane dolari reprezentând, conform, companiei britanice, contravaloarea unei cantităţi de 6.920 tone metrice de motorină.

Rafo a intrat în stare de insolvenţă în 2004, fiind la acea dată cel mai mare datornic la buget. În 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra acţiunilor rafinăriei, întrucât investiţiile asumate prin contractul de privatizare au fost efectuate.

Liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marin, a declarat, la sfârşitul lunii ianuarie, că rafinăria Rafo Oneşti va rămâne în conservare până în luna februarie, când, în funcţie de criza financiară şi procesul de la Braşov, se va stabili care va fi soarta societăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici