Reducere CAS de două puncte procentuale după 1 iulie 2009

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi diminuate cu două puncte procentuale după 1 iulie 2009, iar bugetele pentru care va fi aplicată reducerea vor fi stabilite în raport cu soldul fondului de asigurări sociale după majorarea pensiilor şi de efectele crizei economice asupra pieţei muncii.

10 afișări
Imaginea articolului Reducere CAS de două puncte procentuale după 1 iulie 2009

Reducere CAS de două puncte procentuale după 1 iulie 2009

"CAS-ul va fi redus atât de la angajat, cât şi de la angajator, acum am operat numai reducerea de ansamblu şi suntem în discuţie cu Ministerul Muncii pentru a vedea care sunt capitolele de la care reducem. Pot să spun că această măsură va intra în vigoare după 1 iulie şi că structura acestei scăderi, cât va fi pe bugetul de asigurări sociale, cât va fi fondul de sănătate şi cât va fi pe bugetul de şomaj, va depinde de evoluţia economică, de impactul recesiunii economice internaţionale asupra pieţei forţei de muncă, de soldul bugetului de asigurări sociale în urma majorării pensiilor de la 1 ianuarie şi de colectările la fondul de sănătate. Repartiţia acestui 2% va fi în funcţie de comportamentul acestor bugete, în acest fel se va face şi repartiţia pe angajat şi angajator", a afirmat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

El a arătat însă că angajatorul probabil "va fi implicat în această scădere de CAS" într-o proporţie mai mare decât angajatul.

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu două puncte procentuale până la sfârşitul anului 2009, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu

"CAS-ul vă scădea astfel de la 39,5% la 37,5% din salariul brut", a spus Tăriceanu.

În 2007, contribuţiile sociale au reprezentat 45,5% din salariul brut, cumulat pentru angajat şi angajator.

Pentru acest an a fost programată reducerea cotelor de contribuţii sociale cu 6 puncte procentuale, la 39,5% din salariul brut, din care 4,5 puncte pentru angajatori în ianuarie şi decembrie, şi 1,5 puncte pentru angajaţi în luna iulie 2008.

Reducerea CAS cu zece puncte procentuale în următorii patru ani este inclusă în planul economic guvernamental pentru sprijinirea economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici