Restructurarea datoriilor Ucrainei ar putea include scăderea dobânzilor şi extinderea maturităţilor

Ucraina va negocia cu creditorii externi un plan de restructurare a datoriilor ţării, care ar putea include reducerea dobânzilor, prelungirea scadenţelor, precum şi scăderea nivelului cupoanelor pentru obligaţiunile guvernamentale, potrivit ministrului ucrainian al Finanţelor, Natalie Jaresko.

143 afișări
Imaginea articolului Restructurarea datoriilor Ucrainei ar putea include scăderea dobânzilor şi extinderea maturităţilor

Ministrul ucrainian al Finanţelor, Natalie Jaresko (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Potrivit ministrului, autorităţile de la Kiev vor încerca să restructureze până în iunie o parte din datoria acumulată prin vânzarea de obligaţiuni guvernamentale şi titluri emise de companiile de stat, relatează Bloomberg.

Operaţiunea "va include, probabil, o combinaţie între extinderea maturităţilor, reducerea ratei cuponului şi scăderea dobânzii. Procentajul pentru fiecare element în parte va fi discutat cu creditorii", a spus Jaresko vineri.

Oficialul ucrainian a îndemnat Rusia să participe la discuţiile pentru renegocierea datoriilor. Rusia a achiziţionat obligaţiuni ucrainiene în valoare de 3 miliarde de dolari, care ajung la scadenţă în acest an.

Vineri, Ucraina a primit 5 miliarde de dolari de la Fondul Internaţional Monetar, reprezentând prima tranşă dintr-un împrumut de 17,5 miliarde de dolari aprobat miercuri. Acordul, cu o durată de patru ani, va ajuta statul să evite intrarea în incapacitate de plată, în contextul în care economia ucrainiană este grav afectată de conflictele armate cu rebelii pro-ruşi.

Ajutorul face parte dintr-un program mai amplu de 40 de miliarde de dolari, care ar trebui să includă sprijin din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene şi economii de 15 miliarde de dolari care trebuie negociate cu deţinătorii de obligaţiuni ale statului ucrainean.

Economia Ucrainei va scădea în acest an cu 5,5%, după o contracţie de 6,9% anul trecut, potrivit estimărilor oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici