Reuters: Şeful BCE a împins Portugalia să ceară ajutor financiar extern

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a împins discret Portugalia să ceară ajutorul financiar al Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), printr-o "demonstraţie de forţă în spatele scenei", comentează Reuters.

29 afișări
Imaginea articolului Reuters: Şeful BCE a împins Portugalia să ceară ajutor financiar extern

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trichet a transmis băncilor portugheze să-şi reducă expunerea faţă de datoriile guvernului de la Lisabona, a declarat pentru Reuters şeful asociaţiei bancare din Portugalia, Antonio de Sousa.

Presiunile BCE au determinat băncile să avertizeze luni cu oprirea achiziţiilor de obligaţiuni de stat dacă Portugalia nu cere un pachet de ajutor extern, un ultimatum care, probabil, a fost decisiv în a-l determina pe premierul Jose Socrates să ceară ajutorul european.

Acest episod scoate în evidenţă rolul crucial pe care Trichet, ca preşedinte al BCE, l-a adoptat pentru a răspunde la criza din zona euro, umplând discret, dar eficient, un vid de putere creat de reacţia lentă a guvernelor. Trichet a beneficiat de capacitatea BCE de a acţiona rapid şi de a influenţa pieţele financiare.

Preşedintele BCE a negat, vineri, că a împins Portugalia spre un pachet de ajutor extern, după ce cu o zi înainte a admis că banca centrală a încurajat Lisabona să ceară sprijin.

"În ultimele luni, Trichet a devenit o figură importantă în încercarea de a rezolva ceea ce pare o criză fără soluţie. Trichet a intrat în administrarea acestei crize de nevoie, deoarece nu este nimeni interesat, suficient de informat sau puternic pentru a face aşa ceva", a afirmat preşedintele companiei de consultanţă SCCO International, David Marsh.

Evoluţia proiectului european a oferit putere BCE, notează Reuters. Cu o uniune monetară însă fără unitate fiscală, nu există o Trezorerie paneuropeană capabilă să acţioneze. Guvernele, divizate în anumite situaţii asupra abordării crizei, au nevoie de timp pentru a acţiona.

Banca are însă o forţă imensă, dispunând de active de aproape 1.900 de miliarde de euro prin intermediul băncilor naţionale membre.

"Până când un stat ajunge la sprijinul pus la dispoziţie de Uniunea Europenă şi Fondul Monetar Internaţional, singurul jucător este BCE. Procesul de decizie al instituţiei este foarte rapid, poate acţiona în câteva ore şi are la dispoziţie foarte mulţi bani", a afirmat economistul Deutsche Bank Gilles Moec.

Episodul din această săptămână nu este primul în care BCE a contribuit la schimbarea direcţiei unei ţări cu probleme financiare din zona euro. Anul trecut, manevrele de culise ale băncii şi folosirea cu reticenţă a programului de achiziţie de obligaţiuni au pus presiune pe Irlanda pentru a accesa sprijin financiar extern.

În contextul vulnerabilităţii politice interne a liderilor celor patru mari economii ale zonei euro, Germania, Franţa, Italia şi Spania, autoritatea discretă a lui Trichet oferă zonei euro o anumită direcţie într-o perioadă de criză, potrivit Reuters.

Rolul jucat de preşedintele BCE comportă şi riscuri. Mandatul acestuia expiră la sfârşitul lunii octombrie, iar aşteptările vor fi ridicate pentru înlocuitorul său. În plus, Trichet este un oficial numit, nu ales, care decide soarta unor state.

"Este rău din punct de vedere al guvernanţei Europei, deoarece Trichet ar trebui fie în slujba guvernelor, nu stăpânul acestora. Face, fără îndoială, o treabă bună dar semnele de întrebare sunt şi mai mari când se pune problema unui înlocuitor, care trebuie stabilit de guverne în următoarele luni", a spus Marsh.

Potrivit unui sondaj Reuters din februarie, guvernatorul Băncii Italiei, Mario Draghi, este favorit pentru a-i succede lui Trichet.

Un pachet financiar pentru Portugalia va ajunge, probabil, la 80 de miliarde de euro, a afirmat, vineri, comisarul european pentru Afaceri Economice, Ollie Rehn. Programul de măsuri care trebuie adoptat pentru asigurarea sprijinului extern include reforme structurale, stabilizarea sectorului financiar al ţării şi un ambiţios plan de privatizări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici