Revizuirea ratingurilor de ţară ameninţă companiile controlate de stat

Revizuirea în scădere a ratingurilor a 18 ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), ca urmare a recesiunii, deteriorării situaţiei financiare şi a crizei sistemului bancar regional, ameninţă rolul stabilizator al companiilor controlate, parţial sau total, de stat, potrivit Moody's.

13 afișări
Imaginea articolului Revizuirea ratingurilor de ţară ameninţă companiile controlate de stat

Revizuirea ratingurilor de ţară ameninţă companiile controlate de stat

Moody's a revizuit în scădere calificativele a 11 astfel de companii în ultima perioadă, situaţie fără precedent, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

"Istoric, chiar şi în perioade de criză financiară, majoritatea companiilor controlate de stat au beneficiat de o mai mică sensibilitate la dificultăţile economice, de acces solid la surse de finanţare şi o stabilitate mai ridicată a fundamentelor afacerii, susţinută de ponderea ridicată a veniturilor reglementate", a declarat Richard Miratsky, analist Moody's.

În pofida rezultatelor financiare solide, perspectiva bonităţii acestor companii a fost afectată de recesiunea mondială.

"Criza financiară a afectat economia reală şi s-a transformat într-o recesiune mondială gravă, influenţând perspectiva profilului de credit al companiilor controlate de stat", se arată în raportul Moody's.

Specialiştii agenţiei avertizează că peste 40% din aceste companii sunt vulnerabile la revizuirile în scădere ale ratingurilor de ţară, astfel că viitoare modificări ale calificativelor sunt de aşteptat, întrucât circa o treime din ratinguri au perspectivă negativă.

Majoritatea companiilor trebuie să-şi reconsidere planurile de afaceri

"Dacă cererea de energie continuă să scadă în ritmul înregistrat în primul trimestru al anului în anumite zone ale Europei Centrale şi de Est, companiile din domeniile gazelor natrurale şi electricităţii, care nu reuşesc să se adapteze la noile condiţii macroeconomice, s-ar putea confrunta cu presiuni de revizuire în scădere a ratingului", consideră Miratsky.

În plus, situaţia economică dificilă va avea un impact negativ asupra transparenţei şi predictibilităţii reglementării preţurilor în Europa Centrală şi de Est, deciziile putând fi influenţate de considerente sociale şi politice.

"Situaţia ar putea îngreuna îndeplinirea obiectivelor şi startegiilor pe termen lung ale companiilor reglementate de stat şi ar putea afecta bonitatea acestora", a adăugat Miratsky.

Companiile ar putea genera fluxuri de capital mai scăzute în 2009, ca urmare a problemelor economice, cu o posibilă accentuare în 2010.

Moody's consideră că majoritatea companiilor, inclusiv cele controlate de stat, vor trebui să-şi reconsidere fundamental planurile de afaceri, pentru a se adapta la evoluţia nefavorabilă a climatului economic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici