România a depăşit Franţa şi a devenit ţara europeană cu cea mai mare producţie de PORUMB în acest an

România va domina în acest an, cu o recoltă de 14,5 – 15 milioane de tone, piaţa europeană a porumbului, peste cele 11,8 milioane de tone de porumb care vor fi recoltate în Franţa, arată estimările Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb (AGPM) din Franţa, citate de Le Monde.

5025 afișări
Imaginea articolului România a depăşit Franţa şi a devenit ţara europeană cu cea mai mare producţie de PORUMB în acest an

Am depăşit Franţa. România, ţara europeană cu cea mai mare producţie de PORUMB în acest an

„Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului, sau, cel puţin, o domină..”, scriu jurnaliştii francezi. Cotidianul spune că România a câştigat coroana principalului producător european de porumb, detronând Franţa, marele premiu fiind exportul de porumb. Producătorii francei au avut de suferit din pricina inundaţiilor din primăvară, urmate de secetă în vară, randamentul scăzând de la 10,3 tone la hectar în 2017 la 9,3 tone în acest an.

Agricultorii francezi au pierdut echivalentul a 50.000 de hectare de porumb din cauza secetei, plantele fiind folosite ca furaje.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat că anul 2018 va fi unul foarte bun pentru agricultură, cu producţii record la grîu, porumb şi floarea soarelui, confirmând estimările europenilor, dar a precizat în mai multe rânduri că nu va prezenta valoarea exactă a producţiei decât după finalizarea recoltării. În prezent s-a recoltat aproape 90% din suprafaţa însămânţată cu porumb.

România a recoltat anul trecut 14,5 milioane de tone de porumb, situându-se pe locul 1 la suprafaţa cultivată şi pe locul 2 la producţia realizată, după Franţa.

Anul trecut România mai ocupa locul I în Europa la floarea soarelui, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată, la grâu - locul 5 la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi la producţia realizată, după Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia, la cartofi - locul 4 la suprafaţa cultivată după Polonia, Germania, Franţa şi locul 6 la producţia realizată, după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Regatul Unit.

În luna decembrie a anului trecut Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) estima pentru anul agricol 2017-2018 cea mai mare producţie de porumb a României din ultimii 35 de ani, aşteptându-se să înlocuim Rusia pe pieţele din Vietnam, Turcia şi Liban.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici