România cere acordul a 5 ministere străine pentru analiza comparativă a alimentelor: Nu se poate să mergi cu sacoşa la cumpărături în altă ţară şi să le analizezi în România

Pentru a verifica dacă retailerii practică standarde duble de calitate, Ministerul Agriculturii a transmis solicitări către ministerele similare din Franţa, Germania, Belgia, Italia şi Olanda, în vederea prelevării unor probe alimentare, a declarat luni ministrul Agriculturii, Petre Daea.

1116 afișări
Imaginea articolului România cere acordul a 5 ministere străine pentru analiza comparativă a alimentelor: Nu se poate să mergi cu sacoşa la cumpărături în altă ţară şi să le analizezi în România

Ministerul Agriculturii cere acordul a 5 ministere similare străine pentru analiza alimentelor: Nu se poate să mergi cu sacoşa la cumpărături în altă ţară şi să le analizezi în România (Imagine: Adrian Biologu/ Mediafax Foto)

„Nu avem competenţa legală de a preleva probe de pe teritoriul altor state. Dar Ministerul Agriculturii a trimis scrisori către instituţiile similare din Franţa, Germania, Belgia, Italia şi Olanda prin care îi rugăm pe respectivii miniştri ca experţii noştri, împreună cu experţii lor, să preleveze probe. Scrisorile au ponit vineri”, a spus Petre Daea, precizând că într-o anchetă cum este cea privind eventuale standarde duble de calitate „nu se poate să mergi cu sacoşa şi să cumperi alimente dintr-o ţară, apoi să vii să le analizezi în România; noi nu suntem aventurieri”.

În ţara noastră, experţi ai ANSVSA, ANPC şi Autorităţii Fitosanitare au efectuat controale la mai multe unităţi comerciale şi nu a constatat depăşiri ale pragurilor maxime admise pentru indicatorii de sănătate publică. Au fost astfel analizate 46 de sortimente de preparate din carne, 46 de sortimente lactate şi 16 sortimente de preparate din peşte. Doar la categoria miere de albine a fost constatată, la un produs, depăşirea limitei de HMF (hidroximetilfurfural), care este de 4 mg / 100g, aceasta nefiind însă dăunătoare consumului uman.

„Din totalul celor 11 probe de miere prelevate, la o singură probă, având originea Franţa, a fost constatată o depăşire a limitei maxime permise de HMF (hidroximetilfurfural), care este de 4 mg/100g. În proba neconformă a fost identificată o cantitate de 5,91 mg/100 g de HMF. Conform procedurilor, ANSVSA a identificat lotul şi a demarat acţiunea de retragere de pe piaţă a tuturor unităţilor de produs din acest lot. Lotul respectiv era constituit din 396 de borcane de sticlă de 500 g, din care au fost identificate, retrase de la comercializare şi puse sub sechestru oficial, un număr de 108 unităţi”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - ANSVSA.

La categoria legume-fructe, din 52 de probe analizate, 27 nu aveau reziduuri de pesticide şi alte 25 aveau astfel de reziduuri, dar fără să depăşească pragurile maxime admise, au precizat reprezentanţii instituţiilor de control.

Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi guvernele din mai multe state est-europene s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania şi Austria. Practica acestor duble standarde este permisă în prezent, deoarece Uniunea Europeană solicită doar o listă de ingrediente pe ambalaj.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici