România, în continuare pe primul loc în UE la inflaţie

România s-a menţinut în topul ţărilor din UE în privinţa ratei anuale a inflaţiei din luna septembrie, preţurile urcând pe piaţa autohtonă de 3,5 ori mai puternic decât în UE, iar ocupantele locurilor 2 şi 3 îşi păstrează distanţa faţă de prima poziţie, cu cifre mult mai mici.

52 afișări
Imaginea articolului România, în continuare pe primul loc în UE la inflaţie

România, în continuare pe primul loc în UE la inflaţie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Astfel, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat, inflaţia anuală din România a fost în septembrie de 7,7%, faţă de 2,2% în UE, respectiv 1,8% în zona euro.

România este urmată în top de Grecia, cu o creştere medie de 5,7% a preţurilor, şi de Estonia, cu 3,8%.

În Ungaria, inflaţia anuală s-a plasat în septembrie la 3,7%, iar în Bulgaria la 3,6%. Polonia şi Cehia, cu 2,5%, respectiv 1,8%, se regăsesc la mijlocul clasamentului, apropiate de media UE.

În Germania, preţurile au crescut cu 1,3%, în Italia cu 1,6%, în Franţa şi în Austria cu 1,8%, iar în Portugalia cu 2%. Irlanda a înregistrat o rată negativă a inflaţiei de -1%, iar în Letonia produsele şi serviciile s-au scumpit cu 0,3%.

Rata inflaţiei a sărit în România în iulie, la 7,1%, de la 4,3% în iunie, odată cu creşterea TVA de la 19% la 24%, însă economia autohtonă era printre "liderii" UE la acest capitol şi înainte de majorarea taxei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici