România ocupă locul al treilea în UE într-un top privind încrederea în economie

România s-a situat pe locul al treilea în Uniunea Europenă (UE) într-un top privind încrederea în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) în luna octombrie, cu 103,7 puncte, în scădere cu 1,3 puncte faţă de luna anterioară, potrivit unui raport al autorităţilor comunitare.

23 afișări
Imaginea articolului România ocupă locul al treilea în UE într-un top privind încrederea în economie

România ocupă locul al treilea în UE într-un top privind încrederea în economie

Statele cu o încredere în economie mai ridicată decât în România sunt Bulgaria, cu 110,3 puncte, şi Polonia, cu 105,3 puncte.

Indicele ESI a înregistrat scăderi în toate statele UE, cele mai mari având loc în Olanda -11,3 puncte, Franţa -6,5 puncte, Italia -6,1 puncte, Marea Britanie -5,7 puncte sau Polonia -5,1 puncte.

Încrederea în economie a coborât cu 7,4 puncte, la 77,5 puncte, la nivelul UE, în timp ce în zona Euro a scăzut cu 7,1 puncte, la 80,4 puncte.

ESI este calculat pe baza a cinci indicatori de încredere: în industrie (40%), servicii (30%), încrederea consumatorului (20%), construcţii (5%) sau comerţ (5%).

Indicatorul privind încrederea în industria românească s-a situat la un punct în luna octombrie, fiind depăşit doar de Bulgaria cu şapte puncte şi Cipru cu trei puncte. Toate celelalte state membre UE au înregistrat valori negative.

Sectorul serviciilor se situează, de asemenea, pe locul al treilea în UE în privinţa încrederii, cu 23 de puncte, în urma Bulgariei cu 38 puncte şi a Cehiei cu 35 puncte.

Încrederea consumatorului s-a situat pe locul şase în spaţiul comunitar, cu -15 puncte, la egalitate cu Cehia, însă în urma Finlandei - 2 puncte, a Danemarcei -7 puncte, Olandei, Suediei şi Poloniei toate cu -9, Slovaciei -11 sau Germaniei -12.

Comerţul românesc s-a situat pe poziţia a patra, cu 14 puncte, după Slovenia cu 26 puncte, Bulgaria şi Cehia cu 19 puncte, respectiv Italia cu 17.

Încrederea în sectorul construcţiilor din România a fost măsurată la -4 puncte, a şasea valoare din UE, fiind depăşită doar de Olanda 8 puncte, Suedia 6 puncte, Slovenia -1, Bulgaria -2 şi Cehia -3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici