Rusia va interzice importurile de carne de pasăre de la 19 producători din SUA

Rusia, cea mai mare piaţă pentru exportatorii de carne de pasăre din SUA, va interzice importurile de la 19 producători americani şi a avertizat că alţi 29 de furnizori ar putea să se confrunte cu aceeaşi situaţie, motivând decizia prin probleme legate de sănătate şi siguranţă.

23 afișări
Imaginea articolului Rusia va interzice importurile de carne de pasăre de la 19 producători din SUA

Rusia va interzice importurile de carne de pasăre de la 19 producători din SUA (Imagine: Mediafax/AFP)

Interdicţia va intra în vigoare de la 1 septembrie şi include două fabrici ale grupului Tyson Foods, a anunţat, vineri, Rosselkhoznadzor, autoritatea rusă de reglementare din domeniul sănătăţii animalelor şi plantelor, la o zi după ce premierul Vladimir Putin a menţionat pentru prima dată aceste măsuri.

"Inspecţii comune ale SUA şi Rusia asupra fabricilor de procesare de carne de pui au fost efectuate la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august şi au arătat că mai multe unităţi nu îndeplinesc standardele. Controlul a demonstrat că multe fabrici nu au luat măsuri pentru eliminarea deficienţelor descoperite la inspecţiile anterioare", potrivit unui comunicat al Rosselkhoznadzor.

Statele Unite au exportat pe piaţa rusă, în 2007, carne de pasăre şi alte produse din carne în valoare de un miliard de dolari. Interdicţia survine în contextul în care oficialii de la Moscova se pregătesc să diminueze cotele la importurile de carne, pentru a ajuta producătorii locali.

Rusia controlează importurile de carne de pasăre şi carne roşie prin tarife, care au fost fixate pentru perioada 2005-2009. Statele Unite deţin cea mai mare parte din cotele de carne de pasăre.

Rosselkhoznadzor a arătat că inspecţiile nu au fost permise în unele ferme de păsări şi că nu a primit rezultatelor unor analize privind prezenţa unor substanţe nocive în unele produse americane.

Autoritatea a arătat că vrea să primească aceste informaţii în decurs de o lună.

"Primirea la timp a acestor informaţii de către Rosselkhoznadzor va preveni impunerea de restricţii asupra importurilor de carne de pasăre în Rusia la 22 de fabrici ale Tyson Foods, patru unităţi ale Peco Foods şi trei ale Equity Group," potrivit comunicatului menţionat.

Ministrul rus al Agriculturii, Alexei Gordeyev, a arătat că interzicerea importurilor de la 19 producători de carne de pasăre nu va afecta piaţa locală, întrucât producţia din Rusia a crescut.

"În ultimii şapte ani, producţia de carne de pasăre a crescut anual cu 15%", potrivit lui Gordeyev.

Rusia intenţionează să-şi majoreze producţia de carne de pasăre cu peste 300.000 de tone în acest an, de la 1,9 milioane de tone în 2007.

În luna martie 2002, Rusia a interzis toate importurile de carne de pui timp de o lună, susţinând că există temeri legate de siguranţă. Ridicarea interdicţiei a necesitat implicare politică la nivel înalt, care i-a inclus pe preşedintele SUA, George W. Bush şi Vladimir Putin, atunci preşedintele Rusiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici