Rusia va majora de la 1 iunie taxa pentru exporturile de ţiţei

Rusia va majora de la 1 iunie taxa pentru exporturile de ţiţei de la 137,7 dolari pe tona metrică la 152,8 dolari pe tona metrică, în linie cu creşterea cotaţiilor petrolului pe bursele internaţionale, a anunţat ministerul rus al Finanţelor, preluat de Ria Novosti.

17 afișări
Imaginea articolului Rusia va majora de la 1 iunie taxa pentru exporturile de ţiţei

Rusia va majora de la 1 iunie taxa pentru exporturile de ţiţei (Imagine: Mediafax Foto)

Valoarea taxei a fost stabilită ţinând cont de un preţ mediul al petrolului, în perioada 15 aprilie-14 mai, de 51,05 dolari pe baril, a declarat un oficial din cadrul ministerului Finanţelor.

De la 1 iunie, va creşte şi taxa impusă exporturilor de produse uşoare derivate din petrol, precum benzina sau motorina, de la 105,1 dolari pe tona metrică la 115,2 dolari pe tona metrică, iar cea pentru derivaţi grei din ţiţei va urca la 65,1 dolari pe tona metrică, de la 56,6 dolari.

Anul trecut, guvernul a renunţat la ajustările din două în două luni ale taxelor de export bazate pe preţul petrolului din Munţii Urali, trecând de la 1 decembrie pe sistemul modificărilor lunare, pentru a răspunde mai rapid la evoluţia cotaţiilor ţiţeiului pe pieţele internaţionale.

Criza financiară globală a forţat Rusia, care obţine o mare parte din venituri din exportul de petrol, să devalorizeze gradual moneda naţională, rubla, pentru a amortiza impactul retragerilor de capital. Preţul petrolului a scăzut de la maximul de 147 dolari pe baril, înregistrat în iulie 2008, la 35 dolari pe baril în decembrie. În prezent, cotaţia oscilează în jurul valorii de 58 de dolari pe baril.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici