Rusia va majora din nou acciza pe exporturile de petrol

Rusia va majora din nou, la 1 iulie, acciza pe exporturile de petrol, la 212,6 dolari pe tonă metrică, de la 152,8 dolari pe tonă metrică, în concordanţă cu trendurile de pe pieţele internaţionale ale ţiţeiului, a declarat, luni, un oficial al guvernului de la Moscova, potrivit Ria Novosti.

37 afișări
Imaginea articolului Rusia va majora din nou acciza pe exporturile de petrol

Rusia va majora din nou acciza pe exporturile de petrol (Imagine: Mediafax Foto)

Preţul mediu al petrolului s-a plasat la 63,66 dolari pe baril în perioada 15 mai - 14 iunie, faţă de 51,05 dolari pe baril în perioada 15 aprilie-14 mai, a argumentat adjunctul secretarului de stat pentru vămi din ministerul rus de Finanţe.

Anterior, guvernul rus a ridicat acciza pe exporturile de petrol de la 137,7 dolari la 152,8 dolari pe tona metrică, modificare care a intrat în vigoare la 1 iunie.

Totodată, acciza pe produsele petroliere uşoare va fi majorată, de la 1 iulie, la 155,5 dolari pe tonă metrică, de la nivelul actual de 115,2 dolari, în timp ce produsele petroliere grele vor fi taxate cu 83,8 dolari pe tonă metrică, de la 62,1 dolari, potrivit oficialului.

Guvernul rus a renunţat, anul trecut, la ajustările din două în două luni ale taxelor de export bazate pe preţul petrolului Ural, trecând de la 1 decembrie pe sistemul modificărilor lunare, pentru a răspunde mai rapid la evoluţia cotaţiilor ţiţeiului pe pieţele internaţionale.

Criza financiară globală a forţat Rusia, care obţine o mare parte din venituri din exportul de petrol, să devalorizeze gradual moneda naţională, rubla, pentru a amortiza impactul retragerilor de capital şi declinului cotaţiilor ţiţeiului.

Preţul petrolului a scăzut puternic de la maximul de peste 147 dolari pe baril înregistrat în iulie 2008, la sub 35 dolari pe baril în decembrie, minimul ultimilor patru ani. În prezent, cotaţia oscilează în jurul valorii de 70 de dolari pe baril, după un avans datorat optimismului investitorilor cu privire la perspectivele de redresare a economiei globale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici