SCANDALUL PANAMA: În România sunt 1.200 de firme venite din Panama, Seychelles sau Insulele Virgine Britanice. Pe un miliard de euro "este scris" offshore

Companiile înregistrate în paradisuri fiscale - cum sunt Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude - au în România un capital total de peste 1,1 miliarde de euro şi activează pe piaţa locală cu mai bine de 1.200 de firme, conform datelor de la Registrul Comerţului.

2910 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL PANAMA: În România sunt 1.200 de firme venite din Panama, Seychelles sau Insulele Virgine Britanice. Pe un miliard de euro "este scris" offshore

SCANDALUL PANAMA: În România sunt 1.200 de firme venite din Panama, Seychelles sau Insulele Virgine Britanice. Pe un miliard de euro "este scris" offshore (Imagine: Ziarul Financiar)

Companiile înregistrate în paradisuri fiscale - cum sunt Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude - au în România un capital total de peste 1,1 miliarde de euro şi activează pe piaţa locală cu mai bine de 1.200 de firme, conform datelor de la Registrul Comerţului.
 
Paradisurile fiscale, unde mulţi oa­me­ni de afaceri, inclusiv români, îşi ţin businessurile pentru a plăti mai puţine taxe, dar şi departe de ochii autori­tă­ţilor şi presei, au devenit subiectul unei an­chete jurnalistice la ni­vel mondial. Publicaţia germană Süddeut­sche Zeitung (SZ) – care a primit informaţii de la o sursă anonimă – şi Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie au început o anchetă despre firmele înregistrate în Panama şi despre activităţile ilegale întreprinse de politicieni şi oameni de afaceri care au preferat să-şi înregistreze companiile la adăpostul anonimatului oferit de paradisurile fiscale. Ancheta a dezvăluit o serie de informaţii care acum poartă numele de Panama Papers.
 
În România pe primele locuri în clasamentul paradisurilor fiscale stau Antilele Olandeze, firmele înregistrate aici având un capital de peste 500 mil. euro. La finele lunii februarie erau 15 companii înregistrate în Antilele Olandeze. Acestea sunt urmate de Insulele Virgine Britanice cu peste 290 mil. euro capital social subscris total, conform datelor de la Registrul Comerţului, care arată că aici sunt înregistrate peste 380 de companii cu activitate pe plan local. 
 
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că sumele, afacerile şi activitatea firmelor offshore sunt proporţionale cu PIB-ul şi că România este este un „jucător“ mic în această problemă. De asemenea, el spune că problema plăţii impozitelor pe profit în ţara de activitate a firmelor a fost ridicată recent de către Comisia Europeană, însă ţările bogate nu sunt de acord.  „Lucrurile se ştiu, au fost tolerate, au fost foarte multe oponenţe din partea ţărilor bogate, care au refuzat ca multinaţionalele lor să fie obligate să raporteze profitul pe fiecare ţară în parte. Eu nu cred că în viitor multinaţionalele vor plăti impozitul pe profit în fiecare ţară unde activează pentru că deja ţările bogate au refuzat această idee“, a adăugat el.
 
 
Panama ocupă locul patru între ţările din care vin investitorii înregistraţi în paradisuri fiscale, conform unei analize a ZF. Printre antreprenorii care au companiile înregistrate în Panama se numără Amir Krenzia, proprietarul firmelor Alka Trading Co şi Alka Co. Şi grupul de firme Romanel International, care apărea ca acţionar şi în firma Metropolitan Leasing, are acţionarul majoritar o companie înregistrată în Panama. Grupul este reprezentat de Raja Ghazi Abou Dargham, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Per total în România, Panama ocupă locul 36 în clasamentul celor mai mari investitori străini, companiile înregistrate acolo având un capital social total de 45 mi­li­oane de euro la finele lunii februarie, conform datelor de la Registrul Comerţului. Astfel, Panama reprezintă 0,11% din capitalul social al tuturor firmelor cu capital străin din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici