Şoferii vor primi banii de la RCA înainte de reparaţia maşinii

Şoferii vor primi banii aferenţi despăgubirilor din poliţele RCA înainte de efectuarea reparaţiilor, nu după ce maşina a ieşit din service, ca în prezent, iar cuatumul compensaţiilor va fi stabilit de asigurători în funcţie de preţurile practicate de service-uri, nu în baza propriilor evaluări.

110 afișări
Imaginea articolului Şoferii vor primi banii de la RCA înainte de reparaţia maşinii

Şoferii vor primi banii de la RCA înainte de reparaţia maşinii (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Asigurătorul RCA are obligaţia de a stabili cuantumul despăgubirii la nivelul preţurilor practicate de unităţile de reparaţii auto sau prevăzute în cataloage, astfel încât despăgubirea primită să-i permită păgubitului efectuarea reparaţiilor. Pâna acum, în aceste situaţii, costul reparaţiilor era stabilit pe baza evaluării asigurătorilor, iar preţurile erau cel mult la nivelul celor practicate de service-uri. Măsura va permite păgubiţilor să solicite întâi plata despăgubirilor şi ulterior să efectueze reparaţiile necesare", se arată într-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) remis MEDIAFAX.

De asemenea, potrivit unei modificări a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), asigurătorul are obligaţia, în situaţia în care există suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica în scris asiguratului şi păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenţia de a desfăşura investigaţii.

"Aceste investigaţii nu pot dura mai mult de trei luni de la data avizării daunei", se mai spune în comunicat.

Prin modificarea legislaţiei, CSA a redus, de la 15 zile la 10 zile, intervalul în care asigurătorul RCA are obligaţia de a efectua plata dosarelor de daună, după ce a fost depus ultimul document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei.

CSA aminteşte că, în orice situaţie, păgubiţii au posibilitatea de a efectua reparaţia la orice unitate de reparaţii auto doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care asigurătorul are încheiate convenţii de colaborare.

"Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini şi mai mult interesele asiguraţilor şi îmi exprim speranţa că aceste demersuri vor conduce la îmbunătăţirea serviciilor prestate de către companiile de asigurare", a declarat preşedintele CSA, Angela Toncescu.

Modificările vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici