Spania a ieşit din recesiune în primul trimestru

Spania a ieşit din recesiune în primul trimestru cu o creştere modestă de 0,1%, susţinută de avansul exporturilor, însă analiştii consideră că reducerea cheltuielilor publice, majorarea taxelor şi şomajul ridicat ar putea împinge din nou economia spaniolă pe scădere în 2010.

24 afișări
Imaginea articolului Spania a ieşit din recesiune în primul trimestru

Spania a ieşit din recesiune în primul trimestru (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În ianuarie-martie, economia a avansat cu 0,1%, faţă de trimestrul anterior, marcând o evoluţie pozitivă după şapte trimestre consecutive de declin a celei de-a patra mari economii din zona euro.

Avansul foarte scăzut al activităţii economice, anticipat de analişti, a beneficiat de creşterea exporturilor, care au compensat cererea scăzută de pe piaţa internă. În ultimul trimestru al anului 2009, PIB al Spaniei s-a contractat cu 0,1%.

Exporturile au înregistrat prima creştere anuală începând cu mijlocul anului 2008, respectiv de 8%, după ce în ultimele trei luni ale anului anterior au coborât cu 2,9%.

Cheltuielile de consum ale populaţiei, afectate de şomajul de 20%, dublu faţă de media zonei euro, au scăzut pentru al şaptelea trimestru consecutiv.

"Există un anumit suport din partea exporturilor, care influenţează pozitiv producţia industrială. Este exact situaţia la care ne aşteptăm în Spania pentru următorii doi ani", a afirmat analistul Deutsche Bank Gilles Moec.

Economia ar putea creşte din nou în al doilea trimestru, înainte de intrarea în vigoare a unei majorări a taxei pe valoare adăugată (TVA) în trimestrul al treilea, a adăugat el.

"Măsurile de austeritate anunţate şi majorarea TVA vor afecta recuperarea consumului, aşa că nu aş fi surprins dacă am reintra în recesiune, poate nu în trimestrul al doilea, dar în trimestrele trei sau patru", consideră Jose Garcia Zarate, analist la compania de consultanţă 4Cast.

Guvernul Spaniei a anunţat, miercuri, că menţine prognoza pentru o creştere economică de 0,3% în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici