Statul despăgubeşte toate persoanele care au constituit depozite la CEC pentru autoturisme

Guvernul a decis, miercuri, să extindă lista deponenţilor CEC care primesc despăgubiri pentru conturile deschise în vederea achiziţionării de autoturisme, astfel încât statul va despăgubi toate persoanele care au constituit depozite pentru achiziţionarea de maşini, indiferent de marca acestora, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 759, 7 milioane lei (214,2 miliaone euro).

14 afișări
Imaginea articolului Statul despăgubeşte toate persoanele care au constituit depozite la CEC pentru autoturisme

Statul despăgubeşte toate persoanele care au constituit depozite la CEC pentru autoturisme

Executivul a extins şi data limită luată în calcul pentru constituirea depozitelor, astfel că vor fi acordate despăgubiri pentru depozitele constituite până la 15 februarie 1992, data de stopare a deschiderii de conturi, şi nu până la 1 noiembrie 1990, prevăzută în prezent.

Într-un comunicat transmis, miercuri, de Guvern se arată că indicii statistici luaţi în calcul la determinarea valorii despăgubirilor sunt cei ai preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Data limită până la care se aplică indexarea este 31 iulie 2007.

Valoarea despăgubirii a fost determinată de CEC prin indexarea de la data depunerii şi până la data de 31 iulie 2007 a sumelor din cele 37.462 de depozite existente în conturile active ce îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial, cu indicii preţurilor de consum.

"Valoarea totală a despăgubirilor însumează 759,784 milioane lei. Suma reprezentând despăgubirea este asigurată de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin emisiunea de titluri de stat de valoare nominală totală egală cu valoarea totală a despăgubirii", se arată în comunicat.

Titlurile de stat se emit în două tranşe, pe numele CEC şi au scadenţa la un an de la data emisiunii. Titlurile de stat emise în prima tranşă au ca dată de emisiune 21 decembrie 2007, iar cele emise în a doua tranşă au ca dată de emisiune 21 ianuarie 2008.

Valoarea nominală totală a primei tranşe a emisiunii este de 405,081 milioane lei, corespunzătoare unui număr de 19.917 deponenţi, iar valoarea celei de-a două tranşe este de 354,702 milioane lei, pentru 17.545 deponenţi.

La data scadenţei fiecărei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Economiei şi Finanţelor procedează la răscumpărarea acestora.

Începând cu prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei fiecărei emisiuni de titluri de stat, persoanele îndreptăţite să primească despăgubire se pot prezent la ghişeele CEC în vederea punerii la dispoziţie a sumelor cuvenite. Pentru a intra în posesia banilor, deponenţii, mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta în original documentele "cec cu sumă limitată" şi actul de identitate, actele de stare civilă sau alte documente după caz.

Surse ministeriale au declarat agenţiei MEDIAFAX la finele lunii octombrie că statul va despăgubi toţi deponenţii care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) pentru achiziţionarea de autoturisme, indiferent de tipul acestora, deschise până la 15 februarie 1992, şi nu până în noiembrie 1990, iar despăgubirile vor fi indexate până la 31 iulie 2007.

Legea actuală, aprobată de Parlament în mai 2007, permite acordarea de despăgubiri băneşti doar pentru persoanele care au depus la CEC până la 1 noiembrie 1990 diverse sume de bani în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia.

Despăgubirile sunt egale cu suma depusă la CEC, indexată cu nivelul indicelui ratei de inflaţie, calculat din data depunerii până în ziua achitării.

Guvernul va extinde atât categoria deponenţilor care vor primi despăgubiri, incluzând persoanele care au constituit depozite la CEC şi pentru alte mărci de autoturisme, nu doar pentru Dacia, cât şi data limită luată în calcul pentru constituirea depozitelor. Vor fi acordate astfel despăgubiri pentru depozitele constituite până la 15 februarie 1992, data de stopare a deschiderii de conturi, şi nu până la 1 noiembrie 1990, prevăzută în prezen.

Data limită până la care se aplică indexarea cu nivelul inflaţiei, pentru determinarea valorii despăgubirii, va fi 31 iulie 2007.

Legislaţia actuală prevede că pentru acoperirea financiară a despăgubirilor sunt acordate titluri de stat cu o maturitate între 1 şi 2 ani.

Emisiunea de titluri de stat va fi lansată pe numele CEC, valoarea nominala totală a emisiunii fiind valoarea totală a despăgubirii, rezultată din însumarea celor 37.460 de valori individuale.

Valoarea individuală a emisiunii de titluri de stat va fi cea a despăgubirii corespunzătoare fiecăruia dintre cei 37.460 deponenţi.

Scadenţa va fi de un an de la data emisiunii, iar titlurile de stat nu vor fi negociabile şi nici purtătoare de dobândă.

Camera Deputaţilor a decis, în luna mai, că persoanele fizice care au depus bani la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia vor fi despăgubite, urmând să primească în 2008 titluri de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici